18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Terrortámadás volt Tel Avivban, legalább kilenc ember megsérült

2023-07-04T113351Z 580316666 RC2BW1AD4APB RTRMADP 3 ISRAEL-PALES
2023.07.04. 18:15

Legalább kilenc izraeli megsebesült kedd délután a tel-avivi Pinchas Rosen utcában, amikor egy támadó az autójával a tömegbe hajtott, és utána embereket késelt meg − írta meg a The Jerusalem Post.

A közösségi médiában megosztott felvételek tanúsága szerint a támadó a helyszínen meghalt. Miután elgázolta az embereket, a terrorista kiszállt a járműből, és állítólag sikerült nyakon szúrnia az egyik áldozatot. Egy civil a helyszínen lelőtte a terroristát.

A mentősök gyorsan a helyszínre érkeztek, hogy ellássák a sebesülteket, akiket később a Petah Tikva-i Rabin Medical Center-Beilinson kórházba és a tel-avivi Ichilov kórházba szállítottak. Az egyik mentős azt mondta, egy buszmegálló közelében öt sérült volt, köztük egy 46 éves nő, aki a járdán feküdt. Bár eszméleténél volt, súlyos traumát szenvedett. További három sérültet jelenleg a Beilinson kórházban kezelnek a támadásból származó többszörös sérülésekkel.

Az Ichilov traumaközpontba öt sérült személy érkezett. Hárman közepesen súlyos vagy súlyos állapotban vannak, egy sérült állapota enyhétől közepesig terjed, egy pedig sokkos állapotban van. Mindannyiuk sérülései járművel elkövetett támadásra jellemzők. Az egyik kritikus állapotban lévő személy többszörös sérülést szenvedett, ami komplex, több testrészre kiterjedő beavatkozást igényel. Egy 70-es éveiben járó nőt a Meir Medical Center sürgősségi osztályára utaltak be könnyű sérüléssel, jelenleg az ortopédiai sürgősségi osztályon kezelik.

Hamász: A terrortámadás válasz a dzsenini akcióra

A Hamász szóvivője, Hazem Kasszem dicsérte a támadást, mondván, hogy „a Tel-Avivban végrehajtott hősies támadás az első válasz a megszállásnak a népünk ellen Dzseninben elkövetett bűneire”. Ezzel az IDF ciszjordániai Dzsenin városában jelenleg is zajló nagyszabású katonai műveletre utalt. 

A megszállók meg fogják fizetni az árat a Dzsenin elleni bűneikért. Dicsérjük népünk hőseit és a dzsenini harcosokat

− fogalmazott. 

Ami Eshed, az izraeli rendőrség tel-avivi kerületi parancsnoka kijelentette, hogy a terrorista a ciszjordániai Hebron térségében élő palesztin volt, és az első rendőrségi értékelés szerint egyedül cselekedett. A 20-as éveiben járó terrorista állítólag orvosi engedéllyel jutott be Izraelbe. A belbiztonságért felelős titkosszolgálat, a Shin Bet később közölte, hogy a támadónak nem volt ilyen engedélye.

Mint azt megírtuk, az izraeli hadsereg hétfőn közölte, hogy terroristacélpontokat támadott a megszállt ciszjordániai Dzsenin városában egy „nagyszabású műveletben”, amelyben a palesztin egészségügyi minisztérium szerint egy lakos meghalt, egy másik pedig megsebesült.

Az izraeli hadsereg tudatta, hogy erői a „terroristainfrastruktúrát” vették célba Dzsenin térségében. Egy „műveleti központot” támadtak, amely a tájékoztatás szerint a „Dzsenini Brigád”, egy helyi militáns csoport parancsnoki központjaként szolgált.

A rajtaütéskor a hadsereg helikopterről rakétákkal is támadott, amire egy palesztin tisztviselő szerint 2002 óta, a második palesztin intifáda (felkelés) óta nem volt példa Ciszjordániában.

(Borítókép: Amir Cohen / Reuters)