Az izraeliek megöltek két palesztin fegyverest

2023.07.07. 13:29
Az elmúlt másfél évben jelentősen megnőtt a feszültség az izraeliek és a palesztinok között Ciszjordániában. A hadsereg éjszakánként gyakran tart razziákat az ottani palesztin településeken.

Az izraeli hadsereg tűzharcban megölt két palesztin fegyverest a ciszjordániai Nábluszban tartott reggeli razzia során – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Az MTI jeruzsálemi tudósítója által idézett esetben az izraeli kommandósok azokat a merénylőket keresték, akik ezen a héten tüzet nyitottak a Náblusz melletti szamaritánus faluban egy rendőrautóra és egy üzletre. 

A palesztinok célba vették a letartóztatásukra érkező izraeli biztonságiakat, tűzharc tört ki, melyben életüket vesztették. A helyszínen két lőfegyvert találtak.

Éjjel az izraeli hadsereg katonái feltérképezték a csütörtöki, Kedumimban történt merénylet elkövetőjének otthonát, hogy ezzel előkészítsék lerombolását. Eközben a helyi palesztinok kövekkel dobálták őket, s egy izraeli biztonsági könnyebben megsebesült.

Az elmúlt másfél évben jelentősen megnőtt a feszültség az izraeliek és a palesztinok között Ciszjordániában, és a hadsereg éjszakánként gyakran tart razziákat az ottani palesztin településeken palesztin fegyveresek és fegyverek után kutatva. Idén az év eleje óta izraeli és a ciszjordániai palesztin támadásokban 25-en haltak meg.

 A The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli lap szerint ezen idő alatt 149 ciszjordániai palesztin vesztette életét – többségük az izraeli biztonságiakkal kitört fegyveres összecsapások vagy terrortámadások során, de néhányan közülük civilek voltak, mások pedig tisztázatlan körülmények között haltak meg.

Az izraeli hadsereg legutóbb a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában támadott terrorista célpontokat. A palesztin közlés szerint azonban lakóházakat is bombáztak. A Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenin városa és a szomszédos menekülttábor rendszeresen színhelye az izraeli erők és a palesztinok közötti összecsapásoknak.