Hatalmas eső zúdult Japánra, többen megsérültek

2023.07.15. 16:28
Japán északkeleti részén, Akita prefektúrában szombaton heves esőzések pusztítottak egy aktív szezonális front miatt, ami folyóáradásokat és földcsuszamlásokat okozott. Az áradások következtében négyen megsérültek.

Miután a folyók kiöntöttek a medrükből, és Akita állomás részben víz alá került, a város Nosiróval együtt riasztást adott ki, amelyben arra szólították fel a lakosokat, hogy azonnal keressenek menedéket – írja a Kyodo News.

A Japán Meteorológiai Ügynökség óvatosságra szólítja fel az embereket az északkeleti régióban, mivel az előrejelzések szerint a heves esőzés vasárnap is folytatódik.

Az Akita Shinkansen vonal üzemeltetője közölte, hogy a gőzmozdonyok közlekedését felfüggesztették Morioka és Akita állomások között. Hozzátették, hogy a járatok vasárnap és valószínűleg hétfőn is szünetelnek.

A helyi hatóságok szerint négy ember könnyebb sérüléseket szenvedett, miután egy földcsuszamlás miatt rengeteg sár zúdult egy házra Akita városában. Akita prefektúra több területén is jelentős áradások keletkeztek, egyes lakosokat csónakkal kellett kimenteni.

Este 8 óráig a prefektúra fővárosa, Nibecu körzetében 301 milliméter csapadék hullott 24 órán keresztül, míg Fudzsiszato városában 267,5 milliméter, Oga városában pedig 244 milliméter – mind rekordmennyiségű. Egyes területeken a csapadék mennyisége meghaladta a teljes júliusi havi átlagot.

A front várhatóan vasárnapig a Japán északkeleti részén fekvő Tohoku régió körül marad – közölte a meteorológiai hivatal, amely vasárnap 18 óráig akár 120 milliméter csapadékot is jósol a térségben.