Dingók támadtak egy futó nőre Ausztráliában

2023.07.17. 11:08
Kórházba került egy fiatal ausztráliai nő, miután futás közben megtámadta egy dingófalka hétfő reggel.

Az áldozat K'gari szigetén (korábban Fraser-sziget) kocogott, amikor az állatok rátámadtak – számolt be az ABC ausztrál műsorszolgáltató a mentőszolgálatokra hivatkozva.

A nő a tengerbe menekült, de két dingó oda is követte. Az állatok a futó felsőtestét és lábait harapták meg. Az áldozatot helikopterrel szállították kórházba.

 A dingók feltehetően házi kutyából visszavadult állatok, amelyek évezredek óta élnek Ausztráliában. A világ legnagyobb homokszigete, a Queensland partjainál található K'gari híres dingóállományáról.

Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a dingótámadások. Júniusban egy tízéves fiút harapott meg egy dingó, majd magával vonszolta a vízbe. A fiút 12 éves nővére mentette meg.

Korábban egy francia turistát napozás közben tomporon harapott egy dingó. Áprilisban egy hatéves kislányt ért támadás, aki éppen a sekély vízben játszott.

Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium szerint 2018 óta összesen 33 dingótámadás történt. Queensland hatóságainak becslései szerint 25-30 dingófalka él K'garin. Egy falka 3–12 egyedből áll. Az állatok, amelyek nem ugatnak, hanem a farkasokhoz hasonlóan vonyítanak, védelmet élveznek a szigeten.