Megnyílt a föld a gázrobbanás után a népes város népes utcájában

2023.07.20. 07:08
Föld alatti gázrobbanás téphetett fel utakat és borított fel több mint 20 autót a szerda esti csúcsforgalomban Dél-Afrika legnagyobb városában, Johannesburgban. Az incidensben legalább kilenc ember megsérült – közölték a hatóságok.

A sérültek nincsenek életveszélyes állapotban, tették hozzá. Más embereket evakuáltak a környékről, mert attól tartottak, hogy egy második robbanás is bekövetkezhet, illetve a hatóságok omlásveszélytől is tartottak.

A hatóságok becslése szerint öt háztömbnyi területet érintő kár keletkezett. Gauteng tartomány miniszterelnöke, Panyaza Lesufi elmondta, hogy 23 felborult járművet számolt össze.

Hatalmas repedések és lyukak jelentek meg az utak közepén, némelyik olyan nagy volt, hogy a járművek szinte eltűntek benne – írja az Associated Press.

A robbanás akkor történt, amikor sokan gyülekeztek az utcán, hogy minibusztaxival hazainduljanak, ami Dél-Afrika egyik legelterjedtebb módja a városi ingázásnak. Több minibusztaxi és más autó az oldalára dőlt vagy felborult.

Szemtanúk szerint néhány minibuszban már emberek ültek, amikor a robbanás a levegőbe repítette őket. A robbanás utáni pillanatokban embereket láttak futni, miközben füst áramlott ki az úton keletkezett repedésből.

Egy névtelenül nyilatkozó férfi azt mondta, hogy az autójában ült, amikor hatalmas robajra lett figyelmes. „A következő pillanatban a levegőben voltam, az autóm pedig felborult” – tette hozzá. Elmondása szerint nagyon megijedt, de csodával határos módon nem esett baja.

A mentőalakulatok átkutatták a szétroncsolt, felborult járműveket és a közeli épületeket, Lesufi szerint több sérült is lehet. Később arról tájékoztattak a hatóságok, hogy az incidensben egy ember életét vesztette, negyvennyolc pedig megsérült.

A hónap elején legalább 16 ember, köztük három gyermek meghalt egy mérgező nitrátgázszivárgás miatt a Johannesburg keleti külvárosában, Boksburgban található Angelo településen.