Tenyérnyi jégdarabok estek Olaszországban

2023.07.20. 21:14
Teniszlabda nagyságú jégdarabok hullottak a szerdáról csütörtökre virradó éjszakai viharokban Észak-Olaszország egyes területein, az ítéletidőben mintegy 110 ember megsérült a jégdaraboktól, üvegszilánkoktól, a lehulló faágaktól és az épülettörmeléktől.

Az északkeleti Veneto tartomány több megyéjében, így Velence, Padova, Vicenza, Verona és Treviso megyékben különösen súlyos a helyzet – hangsúlyozta Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója.

Viharos erejű szelet, jégesőt és heves zivatarokat jelentettek több térségből is: a teniszlabda nagyságú jégdarabok komoly károkat okoztak az épületekben és a mezőgazdasági terményekben.

sandor1-robertabusatto.jpg-2023-07-20-11-58-29
Fotó: Időkép

Az utcákon parkoló autók közül sok jelentősen megrongálódott. Egy ember súlyosan megsérült, miután leesett egy épület tetejéről.

350 segélyhívás érkezett

A helyi tűzoltóság szerint csaknem 200 alkalommal kellett kivonulniuk szerda estétől kezdve, hogy az úttestre dőlt fákat vagy lezuhant faágakat eltávolítsák, és hogy az épületek megsérült tetőszerkezetét ideiglenesen megjavítsák.

Luca Zaia szerint a tűzoltók és a polgári katasztrófavédelem munkatársai mintegy 350 segélyhívást kaptak.

A vihar Trentino megye erdős területein is károkat okozott. Észak-Olaszország több részét kedd óta sújtják a viharok – írja az MTI.