Hiába próbált másik kivégzési módot kérni James Barber, az ítéletet ma végrehajtották

2023.07.21. 13:50
Az alabamai halálraítéltet, James Barbert péntek kora reggel kivégezték, miután az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította a halasztás iránti kérelmét, annak ellenére, hogy állítása szerint a halálos injekció kegyetlen és szokatlan büntetést eredményezhet.

Barbert a 75 éves Dorothy Epps 2001-es meggyilkolásáért ítélték halálra. Akkor bedrogozva egy kalapáccsal verte agyon az idős nőt. 

Igazságot szolgáltattunk. Ma reggel James Barbert halálra ítélték a több mint két évtizeddel ezelőtt elkövetett szörnyű bűntettéért: Dorothy Epps különösen szörnyű, kegyetlen meggyilkolásáért

– mondta a kerületi ügyész.

Fellebbezési eljárása során Barber arra kérte az amerikai kerületi bíróságot, hogy akadályozza meg az államot abban, hogy kivégezze őt a nitrogénhipoxián kívüli más módszerrel, amely a halálos injekciót helyettesítheti, és amelyet az alabamai törvények engedélyeznek, de még nem alkalmazták. Ennek a lényege a nitrogénnel kiváltott fulladás – írja a CNN.

Barber azzal érvelt, hogy a halálos injekcióval történő kivégzés sértené a nyolcadik módosítás szerinti jogait az eredeti panasza szerint, amely rámutatott három korábban elrontott kivégzésre Alabamában tavaly. Az egyik kivégzés végül az elítélt halálával végződött, míg a másik kettőt lefújták, mert az állam a késő éjszakai bírósági csatározások miatti időhiányra hivatkozott.