Mintegy száz illegális bevándorlót mentettek meg a görög partoknál

2023.07.22. 16:11
Közel száz illegális bevándorlót mentett ki a tengerből a görög parti őrség, és őrizetbe vett három embercsempészt – jelentette szombaton az EPT állami rádió.

A parti őrség beszámolója szerint 71 bevándorlót találtak egy vitorlás hajó fedélzetén az égei-tengeri Kárpáthosz sziget közelében, ők feltehetően Olaszországba tartottak Törökországból.

Ezenkívül egy nagyobb csónakban 27 emberre bukkantak Ródosz partjainál.

A görög hatóságok azt tervezik, hogy a megmentett embereket egy Kósz szigetén található táborba szállítják regisztráció céljából.

Az embercsempészek gyakran öreg, hajózásra szinte alkalmatlan hajókon indítják útnak a török és az észak-afrikai partokról Görögországba, Ciprusra és Olaszországba készülő embereket, akik az Európai Unióba akarnak bejutni – írja az MTI.

Júniusban több száz ember halt meg

Június közepén több száz ember halt meg, amikor egy menekültekkel teli hajó felborult mintegy 80 kilométerre a déli Pülosz partjaitól.

AKÁR 750 EMBER IS TARTÓZKODhatOTT A HAJÓ FEDÉLZETÉN, KÖZTÜK SZÁZ GYEREK.

Erről a mentési munkálatokban részt vevő orvosok beszéltek, akiknek több túlélő is azt mondta, hogy

A GYEREKEK ÉS A NŐK BE VOLTAK ZÁRVA A HAJÓ RAKTERÉBE.

Az orvosok megerősítették, többnyire férfi túlélőket láttak el. A görög kormány szóvivője, Iliász Sziakantari közölte, az embercsempészeknél bevett szokás, hogy bezárják a bevándorlókat a hajó belsejébe, ugyanis így akarnak rendet tartani a fedélzeten.

A balesetről a görög parti őrség elmondta, hogy a hajó Pülosztól 80 kilométerre, helyi idő szerint szerda hajnali 2 óra után süllyedt el. A hajó utasai körülbelül háromnegyed 2-kor értesítették a görög parti őrséget, hogy a hajó motorja meghibásodott.