Óriási lyukakat fúr a földbe Kína

Marton Máté
2023.07.22. 07:00
Az ország a föld mélyén kutat újabb és újabb természeti kincsek után, hogy kielégítse közel 1,5 milliár ember energiaigényét.

Az egyik fúrást Kína délnyugati részén végzik a szakemberek, a Szecsuan-medencében. A környék gazdag a földgázban, a szupermély, 10 500 méteres fúrás célja, hogy rátaláljanak a föld felszíne alatt kilométerekre eltemetett fosszilis tüzelőanyagra.

A projekt kivitelezője az egyik legnagyobb állami energiavállalat. A kínai média szerint a természeti kincseken kívül ez egy tudományos beruházás is. Egyrészt azért, mert segíti előlendíteni az ország technológiai fejlettségét az olaj- és gázkitermelés területén, másrészt azért, mert a föld mélyén talált leletek adatokkal szolgálhatnak bolygónk múltjáról és a környék evolúciójáról.

A másik fúrást már hetekkel ezelőtt elkezdték, a tervek szerint a 11 kilométert is meghaladhatja. Nem ez lenne a legmélyebb ember alkotta pont a Földön. A rekordot az oroszországi Kola-félszigeten található szupermély fúrás tartja a maga 12 262 méteres mélységével. A mélyebb lyukat a Kína északnyugati részén elterülő Tarim-medencében fúrják. Kőolajban és földgázban gazdag terület lehet, ugyanis egy másik kutatókút nagy mennyiséget fedezett fel mindkét tüzelőanyagból 8 500 méteres mélységben.

Kína nem véletlenül fúrja ezeket a hatalmas kutatásra használt lyukakat. A legnépesebb országnak hatalmas energiaigényei vannak. Az Ázsiai ország nem csak világ legnagyobb szén-dioxid kibocsájtója, de egyben ők a világelsők a megújuló energia termelésében is. Hszi Csin-Ping elnök terve, hogy az ország megduplázza a zöldenergia termelését 2030-ig. Kérdés, hogy ez elég lesz-e az üvegházhatású gázok kibocsájtásának visszaszorítására, amelynek mértéke stabilan emelkedik.