Egy szépségversenyről kitiltják a transzneműeket, hogy elkerüljék a hollandok példáját

2023.07.25. 13:56
Sokakat felháborított, amikor július elején kiderült, hogy egy transznemű nő nyerte a holland szépségversenyt. A történtek után a Miss Italia szépségverseny egyik szervezője bejelentette, hogy a szabályaik tiltják a transznemű nők nevezését a versenyre.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy transznemű nőt választottak Hollandia legszebbjének a Miss Nederland 2023 szépségversenyén. A verseny döntőjét július 8-án tartották, ahol a győztes a 22 éves Rikkie Valerie Kollé lett. Ezzel ő lett az első transznemű nő Hollandiában, aki szépségversenyt nyert.

A Miss Nederland 2023 győztese Hollandiát képviselheti a 72. Miss Universe nemzetközi szépségversenyen, amelyet 2023-ban El Salvadorban rendeznek meg. Rikkie Valerie Kollé lesz a második olyan transznemű nő, aki a Miss Universe nemzetközi szépségverseny döntőjében szerepelhet.

A holland példát elkerülve, Patrizia Mirigliani, a Miss Italia szépségverseny egyik szervezője közölte, hogy az ő szabályaik tiltják a transznemű nők nevezését a versenyre – írja az Insider.

A szépségverseny szervezője a hónap elején adott interjút a Radio Cusano rádiónak, ahol elmondta, hogy „egy kicsit abszurdnak” tartja, hogy más szépségversenyek a transzneműek befogadásával akarnak a címlapokra kerülni.

Patrizia Mirigliani szerint a Miss Italia szépségverseny szabályzata mindig is előírta, hogy a versenyzőknek „születésüktől fogva nőnek kell lenniük”, és ezen nem terveznek változtatni. Mint mondta, várható volt, hogy „a férfiak is majd nővé válhatnak”, és ezért írhatták elő a szabályzatban azt, hogy csak a nőként született személyek versenyezhetnek.