Pokoli felvételek a szomszédból, templomokat szaggatott szét a vihar Székelyföldön

2023.07.26. 18:50
Két templomot – Csíkdelne és Csíkszentsimon római katolikus templomát – is megrongált a keddi vihar az erdélyi Hargita megyében. Az extrém időjárás szerdán Gyergyószentmiklós központjában okozta a legsúlyosabb károkat.

A kedd esti ítéletidő az értékes csíkdelnei Keresztelő Szent János római katolikus templomban is kárt tett – számolt be  a Hargita megyei önkormányzat szerdán az MTI-nek.

Borboly Csaba megyei tanácselnök közösségi oldalán arról írt, hogy a viharos szél megrongálta a térség legértékesebb gótikus templomának a Rómer Flóris Terv keretében felújított tetőzetét, mellyel épp múlt héten készült el a kivitelező.

Csíki Szabolcs plébános az élőben közvetített helyszíni szemlén közölte, hogy a szél által lesöpört, elmozdult tetőcserepek helyén befolyt a víz, és átázott a templom értékes kazettás mennyezete. Az 1673-ból származó famennyezeten több helyen foltok jelentek meg.

Csíkszentmártonban szintén a római katolikus templom, a könyvtár és a ravatalozó épületében okozott kárt a vihar, megrongálta a tetőszerkezetet, így ezekbe az épületekbe is befolyt az esővíz. Borboly Csaba bejelentette, hogy a megyei tartalékalapból különítenek el pénzt a két egyházközség kártérítésére.

A székelyföldi megyében szerdán is elsőfokú viharjelzés volt érvényben, az óránként 90 kilométeres széllökések számos településen okoztak kárt. Csíkszeredában és a Székelykeresztúrhoz közeli Siménfalván kigyulladt egy-egy ház, miután villám csapott beléjük.

A területi vészhelyzeti felügyelőség közlése szerint a megyeszékhelyen, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson fákat, villanyoszlopokat tépett ki, autókat rongált meg az ítéletidő.

A legtöbb kár Gyergyószéken történt, ahol a Gyilkos-tóhoz vezető utat is le kellett zárni az úttestre kidőlt fák miatt.

Több helyszínen a hivatásos mentőalakulatok mellett önkéntes tűzoltók is besegítettek a károk elhárításába.