Tizenegy embert végeztek ki Iránban

2023.08.02. 21:54
Kivégeztek Iránban tizenegy embert kábítószer-bűncselekmények elkövetése miatt − közölte szerdán az Iran Human Rights (IHR) nevű, norvégiai székhelyű jogvédő szervezet.

Az IHR szerint a kivégzettek mindegyike a beludzs kisebbséghez tartozott. A kilenc iráni és két afgán állampolgárságú beludzsot a vasárnaptól kedd reggelig tartó időszakban akasztották fel az ország különböző pontjain lévő börtönökben − írta meg az MTI. 

Az IHR úgy tudja, az év eleje óta már 423 halálos ítéletet hajtottak végre az Iszlám Köztársaságban, ebből csak júliusban 61-et. A kivégzettek nagyjából egyharmada a beludzs kisebbség tagja volt, miközben ez a népcsoport mindössze 2-6 százalékát teszi ki Irán lakosságának. A beludzsok az iszlám szunnita ágának követői, ellentétben az ország síita többségével. A kisebbség tagjai közül sokan elnyomva érzik magukat az országban.    

Jogvédők szerint az iráni hatóságok jelentősen kiterjesztették a halálbüntetés alkalmazását a tavaly ősszel kitört országos tüntetéshullám hatására, amelyet Mahsza Amini halála váltott ki. Az öltözködési szabályok megsértése miatt előállított fiatal kurd nő az erkölcsrendészet őrizetében halt meg.