18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az oroszok kínozták és szexuálisan bántalmazták az ukrán foglyokat egy szakértői jelentés szerint

2023.08.02. 12:51

A Global Rights Compliance nemzetközi humanitárius jogi cég által létrehozott Mobile Justice Team a háborús bűncselekményekkel foglalkozó ukrán ügyészekkel együttműködve dolgozott Herszon régióban.

Közel kilenc hónapig dolgoztak a területen, és arról számoltak be, hogy az oroszok kínozták, bántalmazták és szexuálisan zaklatták az ukrán foglyokat – írja a Sky News.

A régió 35 helyszínén 320 esetet és tanúvallomást elemeztek.

A csoport jelentése szerint a leggyakrabban alkalmazott kínzási módszerek a fojtogatások, a verések és a nemi erőszakkal való fenyegetések voltak.

Az ügyészek által megkérdezett legalább 36 áldozat említette, hogy a kihallgatásokkor áramütést alkalmaztak velük szemben az oroszok, beleértve a nemi szervek áramütését, valamint a nemi szervek megcsonkításával való fenyegetést.

Az egyik áldozatot arra kényszerítették, hogy tanúja legyen egy másik fogvatartott megerőszakolásának.

Az orosz őrök leginkább a katonákat kínozták meg, de

a rendfenntartó erők, önkéntesek, aktivisták, közösségi vezetők, egészségügyi dolgozók és tanárok is célpontok voltak.

Az ukrán hatóságok több mint 97 000 háborús bűncselekményről szóló bejelentést vizsgáltak, és 220 gyanúsított ellen emeltek vádat a bíróságokon.

Az orosz háborús bűnök valódi mértéke továbbra sem ismert. Azt azonban biztosan állíthatjuk, hogy ezeknek a kegyetlen bűncselekményeknek az ukrán emberekre gyakorolt pszichológiai hatásai még évekig kitartanak

– mondta a Global Rights Compliance vezető jogi tanácsadója.

Global Rights Compliance vezetője azt mondta, hogy a felszabadított fogolytáborokból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán identitás kiirtására irányuló terve egy sor népirtásra emlékeztető bűncselekményt foglal magában.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”