Vádat emeltek az ukrán belügyminiszter halálát okozó helikopter-baleset ügyében

2023.08.03. 19:48
Az ukrán Állami Mentőszolgálat öt alkalmazottja ellen emeltek vádat a biztonság megsértése és gondatlanság miatt egy januári helikopter-balesettel kapcsolatban, amelyben többek között Denisz Monasztirszkij belügyminiszter is életét vesztette – közölte az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR).

A baleset január 18-án történt a Kijevtől keletre fekvő Brovary városában. A fedélzeten tartózkodó tíz ember közül mindenki meghalt. Köztük volt Monasztirszkij, az ő helyettese, Jevhen Jenin és a minisztérium titkára, Jurij Lubkovics.

A DBR szerint a gyanúsítottak között van a Készenléti Szolgálat repülési és légi keresési és mentési osztályának vezetője, megbízott parancsnoka, a repülési század parancsnoka, a repülési kiképzésért felelős parancsnokhelyettes, valamint a csernihivi területről, Nizsinből származó speciális repülési egység repülésbiztonsági szolgálatának vezetője – írja a Kyiv Independent.

A helikopter egy óvoda közelében zuhant le, négy nő és egy gyermek is életét vesztette. A földön mintegy 31 ember, köztük 13 gyermek szenvedett különböző súlyosságú sérüléseket

– közölte a DBR.

A fekete doboz mindent elárult

A nyomozók dekódolták a helikopter fekete dobozát, és sikerült pontosan rekonstruálniuk az eseményt.

A minisztérium tisztviselői egy kizárólag vészhelyzetekre kijelölt helikopterrel utaztak Harkiv és Dnyipro területére a Kijevi területen. A kedvezőtlen időjárási és a rossz látási viszonyok miatt a helikopter rendkívül alacsonyan tudott csak repülni.

A személyzet az utolsó pillanatig nem vette észre a helikopter útjában lévő többemeletes épületet. Amikor megpróbálták kikerülni az objektumot, elvesztették az irányítást a helikopter felett, amely ennek következtében lezuhant.

A DBR szerint a személyzet nem rendelkezett megfelelő engedélyekkel ahhoz, hogy ilyen időjárási körülmények között repüljön, emellett a parancsnok nem kapott adatokat a meteorológiai körülményekről a repülés előtt

– jelentették ki a nyomozók.

A légügyi hivatal négy tisztviselőjét a repülésbiztonsági szabályok megsértésével vádolták, ami emberéletet követelt, és nagymértékű anyagi kárt okozott. Ugyanezen egység repülésbiztonsági vezetőjét gondatlansággal vádolták meg – közölte a DBR.

A gyanúsítottakra akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható.