Már embereken tesztelik a tablettát, ami csak a rákos sejteket pusztítja

GettyImages-1228632931
2023.08.05. 06:17
Ígéretesnek nevezik a molekulát, amely a klinikai vizsgálatok első szakaszában kizárólag a rákos sejtekkel végzett, az egészségeseket pedig épen hagyta. A vizsgálatok új szakaszában a hatóanyagot embereken is tesztelik.

A gyógyszert húsz éve fejlesztik az Egyesült Államokban, hatásosságát először egereken és kutyákon vizsgálták. Ez volt az előfeltétele a humán vizsgálat megkezdésének – írta a Science. A szakportál szerint az AOH1996 elnevezésű molekula egyedülálló hatásmechanizmusával megkülönbözteti a tumor- és a normál sejteket.

A hatóanyag a PCNA fehérje, a régi nevén úgynevezett proliferáló sejtnukleáris antigén rákos elváltozásait célozza meg. A PCNA mutálódott formájában „kritikus” szerepet játszik a DNS replikációjában, és minden „burjánzó daganat” állapotjavításában.

Nemrég a kutatók egy másik vizsgálat alapján arról számoltak be, hogy a Covid–19-vakcinában már bevált mechanizmussal olyan anyagok termelésére tudták átállítani a rákos sejteket, amelyek önmaguk számára végzetesek.

A koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztését követően a tudományos közösség azonnal a rákot vette célba. Olyan módszerekkel próbálkoztak, ami a daganatra jellemző fehérje ellen fordítja az immunrendszert.

Az Egyesült Államokban közben egyre több új, célzott terápiás módszert fejlesztenek a daganatos betegek hatékonyabb és gyorsabb kezelésére, amelyek a daganatos sejteket a hibás gének szintjén veszik célba, és csak a rosszindulatú elváltozásokat pusztítják el. A vastagbél- és végbéldaganat kezelésében az eljárás eredményessége – igaz, kisszámú, csupán 18 beteg esetében – százszázalékos volt.

A célzott járatokat megbénító hóvihar

Az AOH1996 molekulát tartalmazó, „rákölő” tablettát a hóviharhoz hasonlította a fejlesztésén két évtizede dolgozó professzor.

Lezár egy kulcsfontosságú légi közlekedési csomópontot, és kizárólag a rákos sejteket szállító repülőgépek összes induló és érkező járatát leállítja

idézte a Sky News Linda Malkast.

Az állatokon végzett kísérletek „nagyon jó” eredménnyel jártak – emlékeztett a Science. A molekula fejlesztését a City of Hope, az Egyesült Államok egyik legnagyobb rákkutató szervezete támogatja.

A kezdeti eredmények ígéretesek. A kutatók eddig arra a következtetésre jutottak, hogy az AOH1996 képes megfékezni a tumor terjedését a vizsgált állatok sejtjeiben. A következő lépés az embereken végzett klinikai vizsgálat első szakasza, amely már javában zajlik.

A tabletta hatásosnak bizonyult az emlő-, prosztata-, agy-, petefészek-, méhnyak-, bőr- és tüdőrák kezelésében, ami már csak azért is érdekes, mert az antigént, a PCNA-t korábban „gyógyíthatatlannak” minősítették.

Az áttörés a jövőben a daganatos betegek személyre szabott, célzott kezelését eredményezheti.

A rákbeteg kislány emlékére

A rák új ellenségének megalkotását egy 9 éves, feledhetetlen mosolyú kislány ihlette. Az AOH1996 molekulát ugyanis Anna Olivia Healeyről, egy 1996-ban született, indianai daganatos betegről nevezték el.

Különlegeset akartam tenni a kislányért – idézte a New York Post Linda Malkas közleményét. A professzor arra emlékeztetett, hogy Anna csupán 9 éves volt, amikor elhunyt. A halál oka neuroblasztóma, egy ritka, csupán a gyermekeket támadó daganatos betegség volt, amely évente 600 gyermeket sújt Amerikában.

Linda Malkas közvetlenül azelőtt ismerkedett meg Anna családjával, hogy kislányuk 2005-ben, a rákkal vívott egyenlőtlen küzdelemben meghalt.

A neuroblasztóma az idegsejtek nagyon korai formáiban kezdődik, a leggyakrabban még embrionális vagy magzati állapotban. A kislány már végstádiumban volt, amikor édesapja egy huszonötezer dolláros csekket írt Malkas kutatólaborja, illetve a rákkutatás javára.

„Ez volt az a pillanat, amely megváltoztatta az életemet” – vallotta Malkas professzor.

(Borítókép:  Sebastian Kahnert / picture alliance / Getty Images)