Hatalmas viharok sújtották az Egyesült Államokat, többen meghaltak

2023.08.08. 21:20
Halálos áldozatai is vannak az Egyesült Államok keleti államait hétfőn elérő, nagy kiterjedésű viharzónának, amely miatt a főváros, Washington környékére is tornádófigyelmeztetést adtak ki.

A viharok a délkeleti Alabama államtól az északkeleti Pennsylvaniáig okoztak károkat. Hétfő éjszaka összesen mintegy 1,1 millió fogyasztónál volt áramszünet a nagy mennyiségű eső, jégeső, valamint a heves szélviharokban kidőlő fák és leszakadt vezetékek miatt. Kedd délelőtt még mintegy 300 ezer helyen nem volt áram – adta hírül az MTI.

Dél-Karolina államban egy 15 éves fiút kidőlő fa sújtott halálra, amikor kiszállt egy autóból. Alabama államban egy 28 éves férfi villámcsapásban vesztette életét.

A keleti államokban hétfő estig 2600 légi járatot kellett törölni, valamint csaknem 8000 indulását kellett elhalasztani a heves időjárás miatt.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése miatt Washingtonban, a fővárosban a szövetségi hivatalokban hétfőn lerövidítették a munkaidőt, és délután hazaküldték a dolgozókat, hogy időben védett helyre érhessenek az érkező viharzóna előtt.

Washington városba, valamint a környező Maryland és Virginia államba késő délután érkezett az első viharhullám, majd késő este egy újabb hullámban, rövid idő alatt zúdult le 10 centiméternyi eső, ami miatt villámáradásokra is riasztás volt életben.

A viharok következtében számos szabadtéri eseményt töröltek, így elhalasztották a Philadelphia Phillies és a Washington Nationals baseballcsapatok közötti rangadót Philadelphiában.