Rengeteg ló kapott napszúrást egy japán hagyományőrző fesztiválon

2023.08.08. 21:01
Japánban 111 ló szenvedett napszúrást, kettő el is pusztult egy évente megrendezett hagyományőrző fesztiválon, amelyen szamurájnak öltözött lovasok elevenítenek fel csatajeleneteket – közölték kedden a szervezők.

Hozzátették: meggondolják, hogy jövőre más időpontban tartják a Szoma Nomaoj elnevezésű rendezvényt. Tizenegy embert kórházba vittek a Minamiszoma városban tartott fesztiválról.

Japánban idén mérték a legmagasabb júliusi átlaghőmérsékletet több mint száz év alatt. Kedden az ország 47 prefektúrájából 26-ban rendeltek el hőségriadót, mivel a nappali hőmérséklet helyenként elérheti a 38 fokot.

Az évente megrendezett ünnepségre, amelyen több mint 400, szamurájviseletbe öltözött lovas szerepel, a helyi média szerint több mint 120 ezer ember látogatott el.

A fesztivál vezetőségének egyik tagja, Hirata Josicsika elmondta: csütörtökön tárgyalnak arról, hogy jövőre a rendezvényt hűvösebb időszakra helyezik át, valamint arról, hogyan küzdhetnek meg a hőséggel.

Ez volt az első alkalom, hogy vízzel permeteztük a pályát, mivel extrém hőségre számítottunk. Három permetezőkocsit használtunk, de a víz hamar elpárolgott

– magyarázta.

Tavaly egy ló lett a hőség áldozata, ezért egy decemberi felmérésben a lovasok többsége az időpont megváltoztatására szavazott.