Több mint negyvenen fulladtak a tengerbe Lampedusánál

Az ANSA és a RAI olasz közszolgálati televízió híradása szerint négy ember élte túl – két férfi, egy nő és egy kísérő nélküli kiskorú – a Lampedusánál történt hajószerencsétlenséget, azonban negyvenegy ember meghalt.

A túlélőket a máltai zászló alatt közlekedő Rimona teherszállító hajó mentette ki a Szicíliai-szorosban, majd átadta őket az olasz parti őrségnek, amely a dél-olaszországi Lampedusa szigetére szállította az embereket – írta az MTI.

A Guineából és Elefántcsontpartról érkezett túlélők a mentőkkel közölték, hogy a tunéziai Szfákszból indultak útnak Olaszország felé. Elmondásuk szerint a tengerbe veszett áldozatok között három gyerek is van.

Egyre több illegális bevándorló indul útnak Olaszország felé

Legutóbb a hétvégén járt szerencsétlenül két, migránsokat szállító hajó Lampedusa szigeténél. A balesetekben mintegy harminc ember – köztük két gyerek – eltűnt, egy nőt és egy kisgyereket holtan találtak, 57 embert viszont sikerült kimenteni.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint idén eddig több mint 93 ezer ember – többségében guineai, elefántcsontparti, egyiptomi és tunéziai állampolgár – érkezett Olaszországba. Ez kétszer annyi, mint a tavalyi év azonos időszakában. Sok Tunéziából indult csempészhajó szenvedett hajótörést.

Lampedusa, amely közelebb fekszik Afrikához, mint az olasz szárazföldhöz, gyakori célpontja az embercsempészeknek. Hétfőn újraindult az emberek elszállítása a szigetről, ahol a négyszáz fős táborban még mindig több mint 2200-an vannak.

Tunézia és Líbia határán is meghalt 27 ember

Holtan találtak 27 migránst Tunézia és Líbia sivatagos határvidékén– közölte szerdán egy líbiai jogvédő szervezet az MTI szerint. 

A Líbiai Nemzeti Emberi Jogi Bizottság szerint ezeket az embereket a tunéziai hatóságok szállították a mindentől távol eső sivatagos területre, hogy gyalog menjenek át Líbiába, de ivóvíz, élelem és gyógyszerek nélkül hagyták ott őket. A líbiai sajtó beszámolója szerint gyerekeket is találtak a halottak között.

Az utóbbi időben több jelentés is volt arról, hogy a tunéziai biztonsági erők migránsokat tesznek ki tömegesen a sivatagban. Júliusban nemzetközi segélyszervezetek csaknem kétszáz ilyen embernek nyújtottak segítséget. Tunézia és Líbia az Európába irányuló migráció legfontosabb tranzitországai Észak-Afrikában.

Tunéziára nagy nyomást gyakorolnak európai országok a migránsok megállítása érdekében. Kaisz Szaíd tunéziai elnök nemrég „illegális bevándorlók hordáiról beszélt”, illetve erőszakkal, bűncselekményekkel és elfogadhatatlan viselkedéssel vádolta meg őket, és keményebb fellépést ígért ellenük. Az utóbbi hónapokban legalább két ember életét követelő erőszakos összetűzések is voltak a helyi lakosok és migránsok között.