Annyi az eső Norvégiában, hogy gátat kell robbantani, így mentik a völgyben élőket

2023.08.09. 17:48
A napok óta tartó heves esőzések hatására áradások és földcsuszamlások érik egymást Norvégia déli részén. A hatóságok azt fontolgatják, hogy felrobbantják az egyik duzzasztó gátrendszer egy részét.

Az APNews beszámolója szerint így legalább ellenőrzött és irányított vízfolyást tudnának létrehozni. Egyébként a gát része egy vízi erőmű is, amely már leállt az esőzések hatására, és félő, hogy a felduzzadt, iszonyatos mennyiségű víz ledönti a gátat, majd komoly pusztítást okoz az alatta fekvő völgy településein.

A Glama folyóról van szó, amely az északi ország leghosszabb folyója. A rendőrség véleménye szerint egy irányított robbantás segíthetne a helyzeten. Az egyik szakértő elárulta, hogy

mivel nincs áram a vízi erőműben, így a zsilipek nem nyithatók, előbb-utóbb kézzel kell valamiképpen megnyitni azokat.

Egy 70 éves nő esett bele a sebes sodrású folyóba délelőtt. Ki tudott ugyan mászni a partra, de az áradás miatt órákba telt, amíg a mentők elérték és kórházba vitték, ahol később belehalt sérüléseibe. 

Rendőrségi jelentések szerint Oslótól északra mintegy 600 embert kellett evakuálni éjszaka, és az esőzések súlyosságát mutatja, hogy a főváros és Trondheim, vagyis a harmadik legnagyobb város közötti összes utat le kellett zárni.

A Hans névre keresztel vihar már napok óta pusztít Skandináviában és a balti államokban, áradásokat, földcsuszamlásokat okozva, utak százai váltak járhatatlanná és a letört ágaktól emberek tucatja sérültek meg.