18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Meghalt egy 16 éves lány, miután egy kunyhóba zárták, mert menstruált

2023.08.12. 08:39
Egy 16 éves nepáli lány meghalt az illegális, chhaupadi néven emlegetett szokás következtében, amely alatt a menstruáló nőket arra kényszerítik, hogy napokig egy erre a célra kialakított kunyhóban maradjanak. A lány egy ilyen kunyhóban aludt, amikor egy mérges kígyó megmarta.

A Nepál nyugati részén fekvő Baitadiból származó Anita Chand szerdán halt meg egy kígyómarás következtében. A lányt egy illegális szokás, a chhaupadi miatt bezárták egy kunyhóba, mert menstruált – írja a The Guardian.

2019 óta Anita halála az első bejelentett haláleset a chhaupadi miatt.

A chhaupadi azon az évszázados hiedelmen alapul, hogy a nők és lányok tisztátalanok és érinthetetlenek a menstruáció idején.

Egy sor tevékenységet nem végezhetnek, és egyes esetekben úgynevezett menstruációs kunyhókba száműzik őket napokra.

A hinduizmushoz kötődő gyakorlat mélyen beágyazódott Nyugat-Nepálban.

A 2005-ben betiltott chhaupadi három hónapig terjedő börtönbüntetéssel és pénzbírsággal sújtható. A Baitadi rendőrség közölte, hogy nyomozást indítanak Anita halálának ügyében.

Azon dolgozunk, hogy véget vessünk ennek a gyakorlatnak, de még sok tennivalónk van

– mondta Bina Bhatta, a baitadi önkormányzat alelnöke.

Az utolsó bejelentett chhaupadi okozta haláleset 2019-ben történt. A 21 éves Parwati Budha Rawat meghalt, miután három éjszakát töltött egy ilyen kunyhóban. Az ő halála volt az ötödik bejelentett eset abban az évben.

Halála országos programokat és kampányokat indított a gyakorlat megszüntetésére. Több ezer kunyhót romboltak le, de úgy tűnik, kezdik újjáépíteni őket.

Parwati halála után több mint 7000 kunyhót romboltunk le a környéken. Az emberek tájékoztatást kaptak a menstruációról és a törvényekről is

– mondta Pashupati Kunwar, aki 25 éve kampányol a chhaupadi ellen.

Aztán hirtelen jött a Covid, és minden figyelem a pandémiára terelődött. Az emberek ismét elkezdték újjáépíteni a menstruációs kunyhókat. A Covid után nem voltak programok és kampányok a chhaupadi ellen. Az emberek szinte már nem is beszéltek róla

– tett hozzá Kunwar.