Lecsapott a tájfun Japánra

2023.08.15. 11:58
Háztartások tízezrei maradtak áram nélkül keddre virradóra Japán nyugati részén, miután lecsapott a szigetországra a Lan nevű tájfun. Emellett több mint 800 járatot töröltek, a hatóságok pedig áradásokra és földcsuszamlásokra figyelmeztettek – jelentette az NHK japán közszolgálati televízió.

A tájfun Vakajama prefektúránál, mintegy 400 kilométerre Tokiótól délnyugatra csapott le. Helyszíni beszámolók szerint mintegy 650-en rekedtek az Oszakai-öbölnél lévő Kanszaj nemzetközi repülőtéren, a járattörlések pedig több mint 50 ezer utast érintenek.

A Reuters beszámolója szerint a hatóságok közölték, hogy 11 prefektúrában biztonságos épületekben és magaslatokon evakuációs központokat hoztak létre a lakosok számára. A járattörlések mellett a heves esőzés és szél miatt egyes utakat le kellett zárni, és több tucat vonatjáratot felfüggesztettek.

A helyi média beszámolói szerint a viharos szél több embert is ledöntött a lábáról, ami miatt meg is sérültek. Nara városában lakóházakat és üzleteket lepett el a víz. A közműszolgáltatók szerint csaknem 90 000 háztartást érintett az áramkimaradás a középső és nyugati területeken.

A Lan óránkénti 108 kilométeres sebességgel várhatóan északnyugat felé veszi az irányt, helyi idő szerint szerda reggelre éri el a Japán-tengert, és észak felé indul – jelentette be a japán meteorológiai intézet. Augusztus elején a Hanun tájfun is lecsapott Japánra, a viharok és esők akkor halálos áldozatokat követeltek.