Ezrek menekültek el Haiti fővárosából

2023.08.17. 13:18
Az ENSZ csütörtökön közölte, a folyamatos és erőszakos bandaháborúk miatt az elmúlt négy nap során már több ezren kényszerültek arra, hogy elmeneküljenek Port-au-Prince-ből, Haiti fővárosából.

Az ENSZ szerint az elmúlt napokban már csaknem ötezer ember menekült el a főváros kerületeiből az erőszakos cselekmények miatt.

A szervezet szerint a városban már mintegy 130 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerülő ember tartózkodott, őket szükségszállásokon helyezték el.

Az ENSZ júniusi jelentése szerint Haitin a 11 milliós lakosság csaknem fele éhezik, és példátlanul sok, mintegy hárommillió gyerek szorul humanitárius segítségre az erőszak, valamint a súlyos alultápláltság miatt. A jelentés szerint tavaly már több mint 70 ezren menekültek el az országból.

A többszörösen katasztrófa sújtotta szigetországban 2021-ben, Jovenel Moise elnök meggyilkolása után szabadult el végleg a pokol. Haitinek azóta is csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a parlament nem működik, és a legfelsőbb bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás hiányában nem tudják kinevezni a bírókat.

A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az ország mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, és elharapódzott a törvénytelenség és az erőszak.

Haiti gazdasága és közbiztonsága gyakorlatilag összeomlott,

Port-au-Prince területének nagyjából kétharmadát bűnbandák ellenőrzik, a bandák és a rendőrség közötti összecsapások pedig mindennapossá váltak országszerte.

A kontinens legszegényebb, a közép-amerikai Hispaniola szigetén elterülő országban a bandaháborúk és az erőszak mellett még a gyakori természeti katasztrófák is súlyos problémát jelentenek. Gyakoriak a halálos áldozatokkal járó földrengések, 2010-ben pedig háromszázezer ember halálát okozta egy 7-es erősségű földrengés a sűrűn lakott főváros közelében.