Brutális támadás: levágták egy német neonáci fiatal három ujját

2023.08.17. 10:55
Több ember támadt rá egy 28 éves fiatalra a németországi Chemnitzben. Az áldozatnak három ujját is levágták, a támadókat jelenleg is keresik – írja a Bild.

(Korrekció: cikkünkben eredetileg tévesen írtuk azt, hogy a támadók is neonácik lehetnek. Az ő lehetséges politikai hovatartozásukról egyelőre nem írtak a hatóságok – a szerk.).  

A német lap szerint a támadás még kedden délután történt a Szászország tartományban található város egyik parkjában. Az elkövetők azonosítását megnehezíti, hogy kapucnis fekete ruhákat viseltek. 

Az áldozatnak machetével vágták le három ujját a bal kezén. Úgy tudni, hogy a fiatal maga is bizonyos neonáci szervezetekben mozgott az utóbbi években, és a rendőrségnek már korábban volt dolga vele.

Arról, hogy a gyanú szerint mi lehetett a támadás konkrét oka, egyelőre nem adtak tájékoztatást a rendőrök. Az ügyben először a chemnitzi rendőrség kezdett vizsgálatot súlyos testi sértés miatt, de a Bild szerint az ügyet azóta átvette tőlük a szászországi tartományi rendőrség állambiztonsági részlege. A lap szerint egy rendőrségi szóvivő közölte: az ügy azért került át hozzájuk, mert a támadásnak akár politikai háttere is lehet.

A rendőrök továbbra is várják a szemtanúk jelentkezését, és keresik az elkövetőket. Ha megtalálják és elítélik őket, akkor akár három év börtönbüntetést is kaphatnak.

Chemnitzben egyébiránt hírhedten erősek a neonáci szervezetek. Évekkel ezelőtt egy nagyobb demonstráción nagyjából 800 neonáci gyűlt össze azután, hogy közel-keleti bevándorlók három embert megkéseltek a városban. 2020-ban pedig a Revolution Chemnitz nevű szervezet több tagját garázdaságért és súlyos testi sértésért több év börtönbüntetésre ítélték.