Kivégeztek egy amerikai állampolgárt Szaúd-Arábiában

2023.08.17. 12:51
Kivégeztek egy amerikai állampolgárt Szaúd-Arábiában, akit azért ítéltek halálra, mert megölte a saját apját – tudatta közleményében a szaúdi belügyminisztérium helyi idő szerint szerdán.

Az MTI szerint azt írták, hogy a Bisoj Saríf Nádzsi Naszíf néven azonosított amerikai férfi először összeverte, majd megfojtotta egyiptomi származású édesapját. A közlemény szerint drogot is fogyasztott, megpróbálta megcsonkítani a holttestet, és letartóztatása előtt megpróbált végezni egy másik emberrel is. A kivégzés módjára nem tértek ki a közleményben, de Szaúd-Arábiában a lefejezés a jellemző módszer. 

Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta: amerikai diplomaták júliusban meglátogatták Naszífot, és megállapították, hogy nem tartozik a jogtalanul fogva tartottak közé. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint

Szaúd-Arábia 2022-ben Kína és Irán után a legtöbb halálos ítéletet hajtotta végre a világon. 

Ugyan az országban a kivégzések gyakorisága csökkent a koronavírus-járvány alatt, az utóbbi években azonban számuk ismét nőtt. A közel-keleti királyságban 2022 márciusában egy nap alatt 81 embert végeztek ki, ami az ország modern kori történelmének legnagyobb tömeges kivégzéseként vált ismertté.