18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Bűnösnek találták azt az ápolónőt, aki hét csecsemőt gyilkolt meg

2023.08.18. 17:56
Bűnösnek találtak pénteken egy brit ápolónőt hét újszülött meggyilkolásában és további hat megölésének kísérletében. A gyilkosságokat 2015 és 2016 között követte el.

A 33 éves Lucy Letby 2015-ben és 2016-ban öt kisfiút és két kislányt ölt meg a Countess of Chester kórházban, és más újszülöttekre is rátámadt, amikor éjszakai műszakban dolgozott – írja a Reuters.

Tetteire akkor derült fény, amikor az orvosok aggódni kezdtek a megmagyarázhatatlan halálesetek nagy száma miatt az újszülöttosztályon, ahol koraszülött vagy beteg csecsemőket kezeltek. Mivel az orvosok nem találtak orvosi okot, a rendőrséget hívták segítségül. Hosszas nyomozás után megállapították, hogy Letby mindig jelen volt, amikor a dolgok rosszabbra fordultak – mondta Nick Johnson ügyész.

Szándékosan öltem meg őket, mert nem vagyok elég jó ahhoz, hogy gondoskodjak róluk. Szörnyen gonosz ember vagyok

– állt egy kézzel írott feljegyzésben, amelyet a letartóztatását követően otthonában a házkutatást tartó rendőrök találtak meg.

Az ügyészek elmondták az esküdtszéknek, hogy Letby néhány csecsemőáldozatát úgy mérgezte meg, hogy inzulint vagy levegőt fecskendezett be nekik. A legfiatalabb áldozata mindössze egynapos volt.

Letby azt mondta, hogy soha nem akarta bántani a csecsemőket, mindig csak gondoskodni szeretett volna róluk, és a nem biztonságos személyzeti ellátást és a kórházi körülményeket okolta. Azt is állította, hogy négy orvos összeesküdött ellene, és azért írta a „Szörnyen gonosz vagyok” üzenetet, mert úgy érezte, hogy túlterhelt.

A vád szerint azonban a nő hideg, kegyetlen és számító hazudozó volt, aki többször megváltoztatta az eseményekről szóló beszámolóját, és a feljegyzéseit beismerő vallomásként kell kezelni.

A nyomozók azt mondták, hogy semmi szokatlant nem találtak Letby életében, és nem tudtak semmilyen indítékot megállapítani. 

Az orvosok úgy vélik, hogy a nő kivetített Münchausen-szindrómában szenvedhetett. Az ebben a mentális zavarban érintettek szándékosan megbetegítik azt, akit gondoznak, hogy ezzel figyelmet és együttérzést váltsanak ki másokból.