Turmixot ittak hárman, majd belehaltak

2023.08.22. 14:17
Meghalt három ember, miután megittak egy Listeria baktériummal szennyezett turmixot. Évente körülbelül 260 ember hal meg a betegségben az Egyesült Államokban.

Három ember meghalt, három másik pedig kórházba került, miután Listeria baktériummal szennyezett turmixot fogyasztottak egy washingtoni Tacoma városában található étteremben, közölte a CNN az egészségügyi hatóságokra hivatkozva.

A vizsgálat megállapította, hogy a járvány kitörése a Frugals étteremben nem megfelelően tisztított fagylaltkészítő gépekkel függ össze.

A Listeria a fogyasztás után akár 70 nappal is megfertőzheti az embereket, és a gépeket augusztus 7-ig használták – áll a hatóság közleményében. Az étterem közlése szerint lesújtotta őket az ügy, és mindenben együttműködnek a hatóságokkal. Az egészségügyi minisztérium szerint más Frugals éttermek nem érintettek a fertőzéses ügyben. 

A Centers for Disease Control and Prevention szerint a Listeria monocytogene baktérium évente mintegy 1600 listeriózisos esetet okoz az Egyesült Államokban. Évente körülbelül 260 ember hal meg a betegségben. Jellemzően idősebb felnőtteket, terhes nőket, csecsemőket és legyengült immunrendszerű felnőtteket érint.