Hivatalos: Jevgenyij Prigozsin rajta volt a lezuhant magánrepülőgépen

2023-08-24T041424Z 1301769015 RC23U2AIIVE9 RTRMADP 3 RUSSIA-CRAS
2023.08.24. 06:43
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen – közölte szerda este a Roszaviacija orosz légügyi hatóság. Ukrajna szerint Wagner-konvojok indultak meg Oroszország felé, és a belorusz különleges erők próbálják őket feltartóztatni.

A Roszaviacija MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleménye szerint a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij „Wagner” Utkin is, aki Prigozsin jobbkezeként híresült el.

Prigozsin és Utkin haláláról korábban Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja is bejelentést tett Wagner-tagokra hivatkozva, és ezt állította több, a katonai magánvállalattal kapcsolatba hozott Telegram-csatorna is.

A hatóság szerint a repülést rendes eljárás szerint kiadott légtérhasználati engedély alapján hajtották végre. A rendkívüli helyzetek minisztériuma arról számolt be, hogy a tveri régióban található Kuzsenkino község közelében lezuhant egy Embraer Legacy típusú repülőgép, a fedélzetén tíz emberrel, akik közül senki sem maradt életben. Bejelentették, hogy mind a tíz holttestet megtalálták, az orosz hatóságok ezért most azt vizsgálják, hogy mi okozhatta a balesetet – írja a BBC. A helyszínt lezárták. 

Az incidens kivizsgálására különbizottságot hozott létre az orosz légügyi hatóság. 

A Roszavija először csak annyit közölt, hogy Prigozsin rajta volt az utaslistán. Igor Rudenya, a tveri régió kormányzója személyes irányítása alá vette az incidens kivizsgálását. 

A RIA Novosztyi hírügynökség úgy értesült, hogy a gép lezuhanásának helyszínén nyolc holttestet találtak és hogy a kutatás folytatódik.

A gép pontosan két hónappal a Prigozsin által alapított Wagner zsoldoscsoport zendülése után zuhant le. Több, a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatorna szerint a 62 éves Prigozsint szállító gépet az orosz légvédelem lőtte le.

Újabb lázadás törhet ki? 

Egy, a Wagnerhez közel álló csatorna azt írta a Telegramon, hogy amennyiben a Prigozsin haláláról szóló híresztelések beigazolódnak, megszervezik a második „Igazság Menetet”, és elindulnak Moszkva felé, ugyanis úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kreml is közrejátszott a tragédiában. Az erről készült képernyőfotót Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója osztotta meg X-en (korábban Twitter).

Ukrajna mindeközben azt állítja, hogy a jelek szerint Wagner-konvojok tartanak Oroszország felé. Meg nem nevezett belarusz forrásokra hivatkozva az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ azt állítja, hogy egyes Wagner-konvojok a jelek szerint Oroszország felé tartanak – írja a BBC.

A konvojok valószínűleg az orosz határ irányába tartanak, de a belorusz különleges erők megpróbálják megakadályozni a járműveik elindulását

– írta az Ukrán Nemzeti Ellenállási Központ.

Ami sárga és úszik, és közben hápog, sanszos, hogy kacsa

„Olvasom, hogy repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt egy Prigozsin nevű ember azon a magángépen, amelyet a Wagner-vezér sűrűn használt. Nos, ahogy itthon mondják, ha valami sárga is, úszik is, és közben hápog, sanszos, hogy kacsa. Ami azt jelenti, hogy nagyon-nagyon-nagyon nagy eséllyel Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője halott” – írta közösségi oldalán Tarjányi Péter, az Index Frontvonal című műsorának biztonságpolitikai szakértője.

A szakértő szerint gyakran halnak meg balesetben Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfelei, bírálói vagy egyszerűen olyanok, akik nem megfelelően kommunikálnak.

A véletlen katasztrófát nagyon-nagyon-nagyon nagy eséllyel kizárom. Prigozsin fellázadt, és ezért halnia kellett

– fogalmazott Tarjányi Péter, aki korábban már rengetegszer elmondta, hogy Putyin sosem felejt, sosem bocsát meg. A szakértő úgy véli, hogy az orosz valóság egy újabb fejezetét láthatjuk Prigozsin halálával. 

Az elfojtott lázadás

A Wagner-lázadás kirobbanásakor Prigozsin azzal vádolta meg az orosz erőket, hogy halálos rakétacsapást mértek a megszállt ukrán területeken tartózkodó erőire. Ekkor a Wagner-vezér megfogadta, elmegy a végsőkig, hogy megbuktassa az orosz katonai vezetést, köztük Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt.

Prigozsin a zendülés indulásakor és végén sem említette Vlagyimir Putyint, azt állította csupán, hogy az orosz elit megtéveszti az elnököt. A Wagner-vezér egy interjúban kijelentette, hogy az ukrajnai háború csak az orosz elit gazdasági érdekei miatt dúl, a konfliktust meg lehetett volna előzni, ha Oroszország tárgyalásokba kezd Volodomir Zelenszkijjel.

Miután Prigozsin arról beszélt, hogy megtámadták a Wagner-csoportot, az orosz–ukrán határt átlépve szombat hajnalban Rosztov-na-Donu városa felé indult, majd el is foglalt azt. A település az ukrajnai háború szempontjából kiemelkedő fontossággal bír, hiszen az ottani katonai főhadiszállásról koordinálják az ukrajnai hadműveleteket. Mindez az egyszerű orosz állampolgárok szeme láttára történt meg, így rengeteg videó is készült az eseményekről, ezeket fenti cikkünkben már bemutattuk.

Rosztov-na-Donuból a Wagner-csoport Voronyezs felé vette az irányt, itt sem ütköztek ellenállásba és elfoglalták a város kulcsfontosságú létesítményeit. A zsoldossereg egy része ezt követően Moszkva felé vette az irányt, ahol a főpolgármester, Szergej Szobjanyin jelentette be, hogy terrorellenes műveleti rendszert vezetnek be, munkaszüneti napot rendelnek el, mert minimalizálni akarják a kockázatokat. A moszkvai hatóságokat teljes készültségbe helyezték.

Az orosz katonai vezetés úgy döntött, hogy csapást mér a Wagner alakulataira.

AZ OROSZ VÉDELMI MINISZTÉRIUM VISZONT TAGADTA, HOGY MEGTÁMADTA VOLNA A WAGNER-ERŐKET, AZ OROSZ BELBIZTONSÁGI ERŐK PEDIG ELFOGATÓPARANCSOT ADTAK KI PRIGOZSINRA.

A zsoldosok zendülésének végül egy paktum vetett véget, amely elvileg garantálta, hogy Prigozsin és a Wagner vezetése szabadon Belaruszba távozik, a zsoldosok nagy része pedig a hivatalos orosz hadsereghez csatlakozik. Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök pár nappal az események után sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között kijelentette, nem tudja, hol van Prigozsin, de az biztos, hogy nem Belaruszban.

Vlagyimir Putyin a zendülés után beszédet mondott, és kijelentette, hogy a zendülés szervezőit bíróság elé fogják állítani, mert bűncselekményt követtek el, amelynek célja Oroszország meggyengítése volt. Az orosz elnök szerint Ukrajnának köze volt az eseményekhez, és a felkelést bosszúnak nevezte a sikertelen ellentámadásukért.

Az orosz elnök emellett köszönetet mondott a Wagner-tisztviselőknek is, akik „helyesen döntöttek, amikor megálltak és visszafordultak, hogy megakadályozzák a vérontást”. Putyin hozzátette: a Wagner-zsoldosok többsége „hazafi”, akiket a lázadás szervezői „kihasználtak”. Putyin szerint a felkelés „kudarcra volt ítélve”, és „szervezői, még ha el is vesztették a jó és rossz iránti érzéküket, ezt nem tudták volna nem észrevenni”.

(Borítókép: A magánrepülőgép roncsa, melyen Prigozsin is utazott 2023. augusztus 24-én. Fotó: Marina Lystseva / Reuters)