Több száz tűzoltó harcol Görögországban az újra fellángolt, pusztító erdőtüzek ellen

2023.08.27. 18:11
Több mint 600 tűzoltó vette fel a harcot a Görögország területén pusztító három nagy erdőtűzzel, amelyek közül kettő már napok óta tombol. A lángok megfékezésére több európai országból is érkezett segítség, továbbá a tűzoltók munkáját tűzoltórepülőkkel és helikopterekkel is segítik.

Az ország északkeleti részén, Évosz és Alexandrúpoli régiókban már kilencedik napja lángol az erdő, ami feltehetően eddig húsz ember halálát okozta – írja a The Guardian.

A Görögországban pusztító lángok, amelyek Európa egyik legnagyobb kiterjedésű erdőtüzét alkotják, már hatalmas területeket égettek fel. Az EU Kopernikusz Sürgősségi Szolgálata szerint az erdőtűz 77 ezer hektárnyi területet perzselt fel, és 120 aktív gócpontja van.

A tűzoltóság közleménye szerint vasárnap 295 tűzoltó, hét repülőgép és öt helikopter küzdött a lángokkal. A görög főváros északnyugati peremén napok óta pusztít egy másik nagy erdőtűz, amely már lakóházakat semmisített meg, és a Parnitha-hegy nemzeti parkját is felégette, amely az Athén melletti utolsó zöldterületek egyike volt.

Görögországot az elmúlt héten naponta több tucat tűzvész sújtotta, mivel az orkánerejű szél és a forró, száraz nyári körülmények együttesen felkorbácsolták a lángokat, és megnehezítették a tűzoltást. Szombaton a tűzoltók 122 tűzesethez vonultak ki, ezek közül 75 a péntek és szombat este közötti 24 órában keletkezett – közölte a tűzoltóság.

A görög tűzoltók már kimerültek, ezért Görögország más európai államok segítségét kérte. Németország, Svédország, Horvátország és Ciprus is küldött repülőgépeket, míg Romániából, Franciaországból, a Cseh Köztársaságból, Bulgáriából, Albániából, Szlovákiából és Szerbiából több tucat tűzoltó segít a helyszínen.

A forró, száraz nyár miatt a dél-európai országokban különösen gyakoriak az erdőtüzek. Az uniós tisztviselők az éghajlatváltozást okolják az európai erdőtüzek gyakoriságának és intenzitásának növekedése miatt, megjegyezve, hogy 2017 után 2022 volt a második legrosszabb év az erdőtüzek okozta károk tekintetében.

Görögország két legnagyobb tűzvészének okait még nem sikerült megállapítani. A hatóságok szerint néhány kisebb tűz esetében gyújtogatás vagy gondatlanság gyanúja merült fel, és több embert letartóztattak.

Szombaton a görög tűzoltóság tisztviselői letartóztattak két férfit, az egyiket Évia szigetén, a másikat pedig Lárissza központi régiójában, mert állítólag szándékosan gyújtották meg a kiszáradt füvet és növényzetet, hogy erdőtüzeket okozzanak.