Már 11 ember halt meg fertőzésben Lengyelországban

2023.08.29. 13:54
A hétvégén Rzeszów városa elővigyázatosságból fertőtlenítette vízellátó rendszerét, miután egyre több embert fertőz a tüdőgyulladással járó legionáriusbetegség. A kémelhárítás azt vizsgálja, hogy szándékosan fertőzik-e a várost.

Mint arról az Index is írt, öt nappal ezelőtt tüdőgyulladással járó legionáriusbetegségben meghalt öt ember a délkelet-lengyelországi Rzeszów város kórházaiban. Rzeszówban a helyi hatóságok vízminták vételét rendelték el a vízvezetékrendszerből, kikapcsolták a szökőkutakat, valamint az utóbbi napok hősége miatt működő párakapukat is.

A Politico kedden közölte, 

már legalább 11 haláleset és 144 megbetegedés történt a fertőzés miatt.

Hozzátették, a fertőzés forrását továbbra sem találták meg. 

A legionáriusbetegséget a Legionella baktériumok okozzák, a fertőzés súlyos tüdőgyulladáshoz vezethet, amely különösen veszélyes azokra az idős emberekre nézve, akik valamilyen más alapbetegségben szenvednek. A WHO szerint a fertőzés leggyakrabban szennyezett vízcseppek belégzésével terjed, például légkondicionáló, párásító rendszereken keresztül.

A város vízellátó rendszeréből származó kilenc vizsgált minta közül négy igazolta a Legionella baktériumok jelenlétét, hamarosan további száz mintát tesztelnek.

A portál információi szerint

Az ország kémelhárító ügynöksége, az ABW azt vizsgálja, hogy szándékosan szennyezik-e a város vízhálózatát.

Az Ukrajnának szánt katonai és humanitárius segélycsomagokat ugyanis Rzeszówon keresztül juttatják el az ukránoknak, ráadásul amerikai katonák is állomásoznak a városban.

A hétvégén a város elővigyázatosságból fertőtlenítette a teljes vízhálózatát.