Meghalt gombamérgezésben az orosz tudós, aki az elbukott Hold-expedíció irányítója volt

2023.09.01. 08:43

Mint arról az Index is írt, augusztus 11-én orosz űrrakéta indult a Hold felé, a Luna–25 automatizált állomást a Moszkvától 5450 kilométerre keletre található Vosztocsnij űrrepülőtérről lőtték fel az űrbe. A küldetés azonban megbukott, ugyanis a Luna25 nekiütközött a Holdnak, és megsemmisült.

The Sun szerint felettébb gyanús, hogy 

Pár héttel a sikertelen expedíció után meghalt Vitalij Melnyikov orosz rakétatudós, aki a projekt egyik fő irányítója volt. A 77 éves professzor gombamérgezésben halt meg.

A tudós Moszkva vezető űrhajógyártójának, az RSC Energiának dolgozott.

A portál kiemeli, Oroszország nagy reményeket fűzött a projekthez, ugyanis ötven év után először indult orosz rakéta a Hold felé, ezentúl pedig versenyben álltak Indiával, hogy melyikük rakétája száll le előbb a Hold déli pólusán. 

A The Sun szerint a tudós halála Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezéréhez hasonlítható, akit azt követően ért repülőgép-szerencsétlenség, hogy fellázadt Putyin ellen.

Ahogy arról az Index is írt,  az elmúlt években számos halálos támadással vádolták meg a Kremlt, a mérgezésektől kezdve a lövöldözésekig és a repülőgép-szerencsétlenségekig. A jelentések szerint számos prominens orosz vezető is rejtélyes körülmények között halt meg. Ide tartoznak a látszólagos öngyilkosságok vagy nagy magasságból történő zuhanások.

Az Infostart információi szerint a sikertelen Holdra szállást követően Mihail Marov orosz csillagász egészsége is megromlott, a hírek szerint jelenleg is kórházban kezelik. A csillagász a Luna25 felszállása előtt kijelentette, az űrszonda lehet az utolsó esély arra, hogy Oroszország visszaszerezze vezető szerepét az űrkutatásban.