Így gyilkolják meg Putyin ellenségeit

2023-08-25T093131Z 971528975 RC2XU2AZIGVI RTRMADP 3 RUSSIA-CRASH
2023.08.27. 17:32

A támadások formája változó volt a novicsok idegméreggel bekent alsóneműtől és a polóniummal bekevert teától kezdve a golyó általi merényletekig, de Vlagyimir Putyin 23 éves uralma alatt a Kreml kritikusai, újságírók és elmenekült kémek hasonlóan kíméletlen bánásmódban részesültek, ha ellenálltak uralmának − közölte a The Guardian

Úgy tűnik, új módszerrel bővült a Kreml kiterjedt gyilkossági menüje, miután két hónappal a lázadása után lezuhant a Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnököt szállító magánrepülőgép. 

Bár a Kreml pénteken ragaszkodott ahhoz, hogy „teljes hazugság”, hogy bármi köze lenne a repülőgép lezuhanásához, Prigozsin viszálya a hadsereggel és az általa vezetett, júniusi fegyveres felkelés bőséges indítékot adott volna az orosz államnak a bosszúra.

A lap bemutatta a dokumentált gyilkosságok vagy gyilkossági kísérletek néhány kiemelkedőbb esetét.

Mérgezés

Az orosz hírszerzők a politikai mérgezéseket szinte művészi formává tették. A szovjet tudósok állítólag évtizedekig dolgoztak színtelen és szagtalan mérgek kifejlesztésén. Egy KGB-ügynökkel 1954-ben készült interjú szerint a mérgek tesztelését élő foglyokon végezték.

Bár a mérgezés a gyilkosság archaikus módjának tűnhet, előnye, hogy diszkrét módszer. Anélkül végre lehet hajtani, hogy felfedeznék, ami lehetővé teszi az elkövető számára, hogy elmeneküljön a tetthelyről, és a Kreml számára hihetően tagadható később.

A Putyinhoz legszorosabban köthető két mérgezés az Egyesült Királyságban történt.

Oroszország sötét módszerei először Alekszandr Litvinyenko esete miatt kerültek a nemzetközi figyelem középpontjába, ő 2006-ban Londonban halt meg polónium-210 okozta mérgezésben. Nem sokkal a halála előtt Litvinyenko újságíróknak azt mondta, hogy az FSZB biztonsági szolgálata még szovjet korszakból származó laboratóriumokat működtetett. Egy brit vizsgálat később arra a következtetésre jutott, hogy orosz ügynökök ölték meg Litvinyenkót, valószínűleg Putyin jóváhagyásával.

Több mint egy évtizeddel később Szergej Szkripal, egy volt orosz katonai hírszerző tiszt, aki az Egyesült Királyság ügynökévé vált, túlélte, amikor novicsok nevű idegméreggel próbálták kiiktatni Salisburyben. A novicsok jelentése „újonc”, és a Szovjetunió által az 1970-es és ’80-as években a vegyi fegyverekre vonatkozó nemzetközi korlátozások kijátszása érdekében kifejlesztett idegmérgek egy csoportjára utal.

2020 augusztusában az ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij − aki jelenleg börtönben van − rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Navalnijt később Németországba szállították kezelésre, ahol az orvosok megállapították, hogy novicsokkal mérgezték meg.

Halál golyó által

Bár Putyin Oroszországában a méreg vált a választott fegyverré, az évek során számos Kreml-kritikust agyonlőttek.

2006-ban Anna Politkovszkaját, a Novaja Gazeta újságíróját, aki az emberi jogok megsértéséről tudósított, moszkvai lakása előtt ölték meg, miután hazaért a szupermarketből. Az eset Putyin 54. születésnapján történt, Politkovszkaja pedig 48 éves volt. Öt férfit és egy volt rendőrtisztet később elítéltek a gyilkosságért, de a Politkovszkajához közel állók úgy jellemezték őket, mint egyszerű bérgyilkosokat, akik valaki más utasítását hajtották végre.

Vitathatatlanul a legpimaszabb az ellenzéki vezető, Borisz Nyemcov meggyilkolása volt Moszkva központjában 2015-ben. Nyemcovot egy ismeretlen támadó négyszer hátba lőtte a Kreml közelében.

Az Insider, a BBC és a Bellingcat újságíróinak közös nyomozása kiderítette, hogy Nyemcovot közel egy évig követték az FSZB ügynökei, mielőtt egy hídon meggyilkolták.

Megmagyarázhatatlan halálesetek

Jelentések szerint számos prominens orosz vezető is rejtélyes körülmények között halt meg. Idetartoznak a látszólagos öngyilkosságok vagy nagy magasságból történő zuhanások.

2013-ban Borisz Berezovszkijt látszólag felakasztva találták meg ascoti otthonának fürdőszobájában. Berezovszkij a Kreml egykori bennfentese volt, aki Putyin kormányának hangos kritikusa lett, és a 2000-es évek elején az Egyesült Királyságba vonult száműzetésbe.

A haláleset miatt indult nyomozások és nyilvános vizsgálatok nem állapítottak meg semmit, de az üzletember családtagjai által megbízott német igazságügyi orvos szakértő azt mondta, hogy a boncolási fényképek vizsgálata alapján arra a következtetésre jutott, hogy Berezovszkij nem öngyilkos lett.

A Kremlhez egykor szintén közel álló Mihail Leszint, aki az RT nevű, angol nyelvű televíziós csatorna, a korábbi Russia Today alapítója volt, 2015-ben holtan találták egy washingtoni szállodai szobában, ahová egy adománygyűjtő vacsorára volt hivatalos.

Leszin Putyin hatalomra jutásának egyik meghatározó szereplője volt, amíg hirtelen el nem bocsátották a Kreml befolyásos médiaapparátusában betöltött pozíciójából. Hosszas vizsgálatot követően az amerikai boncolás megállapította, hogy „tompa tárgy okozta sérülések” következtében halt meg, nem pedig szívrohamban, ahogyan arról az orosz állami média beszámolt.

(Borítókép: Jevgenyij Prigozsinra emlékeznek Moszkvában 2023. augusztus 25-én. Fotó: Maxim Shemetov / Reuters)