Az erdőtüzek után az áradásokkal kell megküzdenie Görögországnak

2023.09.04. 20:23
Heves esőzéseknek köszönhetően hétfőn csökkent az erdőtüzek folytatódásának kockázata Görögországban, azonban a hatóságok most árvizek veszélyére figyelmeztetnek.

A görög polgári védelem három hónapja első alkalommal vonhatta vissza az erdőtüzek miatt kiadott figyelmeztetését. Az északkeleti, a görög–török határon található Dadia erdőségben is sikerült megfékezni a lángokat – idézte a közlést az ERT közszolgálati televízió.

Az előrejelzések szerint kedden is heves esőzésekre lehet számítani az ország központi részén. 

Az érintett régiókban szerda estig mintegy 500 milliméter csapadékot várnak, a görög hatóságok fokozott készültségben vannak.

Az ilyen ciklonok általában októbertől szoktak jelentkezni, így szokatlannak számítanak ebben az időszakban.

A különösen érintett régiók közé tartozik Tesszália, Évia északi része, a Szporádok szigetcsoport, illetve a Peloponnészoszi-félsziget. Különösen nehéz helyzet alakulhat ki az Évia szigetének északi régiójában, ahol két éve egy erdőtűz nagy területeket perzselt fel, elpusztítva a vízzel és sárral szembeni természetes gátakat – közölte az MTI.

A polgári védelem heves esőzésekre, viharokra, jégesőre, villámlásokra és érezhető hőmérséklet-csökkenésre figyelmeztetett a következő napokban.