18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Pusztító földrengés volt Marokkóban, több száz ember meghalt

2023-09-09T025343Z 1490669894 RC2Q43AO3YFH RTRMADP 3 MOROCCO-QUA
2023.09.09. 06:08 Módosítva: 2023.09.09. 12:32
Péntek éjjel egy súlyos földrengés rázta meg Marokkót, amelynek az eddigi becslések szerint legalább több száz halottja volt. A mentési munkálatok, az áldozatok számbavétele jelenleg is zajlik. Magyar áldozata a szombat délelőtti információk szerint nem volt a rengésnek.

A földrengés epicentruma Marrákes városától 71 kilométerre délnyugatra, egy Igil nevű település közelében volt, és a Richter-skála szerint 6,8-as erősségűre becsülték. A BBC szerint a marokkói belügyminisztérium legutóbbi adatai szerint

legalább 296 ember meghalt a rengésben.

A legtöbb ember az Igil környékén lévő hegyvidékes, nehezen megközelíthető területeken halt meg. A halottakon kívül legalább 153 ember megsérült a rengésben. 

A földmozgás helyi idő szerint nem sokkal 23 óra után kezdődött a Geological Survey adatai szerint. Az X-re (korábbi Twitter) több helyszíni videó is felkerült már a katasztrófáról.

Az emberek sok helyen az utcára menekültek, és ott is maradtak, attól tartva, hogy az utórengések veszélyt jelenthetnek.

A videók alapján Marrákes városát (amelynek központja az a UNESCO világörökségi helyszínének számít) is súlyosan érintette a rengés: a Reuters hírügynökségnek egy szemtanú azt mondta, hogy az óvárosban több épület is összeomlott. 

A The Guardian beszámolója szerint a rengést még Igiltől 350 kilométerre északra, Rabat városában és annak környékén is érezni lehetett a földrengést, sokan még ott is az utcára menekültek. Marrákéstől 200 kilométerre nyugatra, Esz-Szavíra városában pedig a szemtanúk szerint egy-egy épület homlokzatából kisebb darabok is leomlottak a rengés miatt.  A katasztrófa következtében Marrákes térségében több helyen is megszakadt az áram- vagy internetszolgáltatás.

Marokkó északi felén relatíve gyakoriak a földrengések amiatt, hogy a térség két földlemez, az Afrikai-lemez és az Eurázsiai-lemez találkozásánál fekszik. A mostani rengés azonban példátlanul erősnek számít helyi viszonylatban is.

Több százzal nőtt a halálos áldozatok száma reggelre

Frissítés: magyar idő szerint fél 9-kor a marokkói köztévében (a belügyminisztérium adataira hivatkozva) frissebb számokat közöltek az áldozatokról.

Eszerint a földrengésnek már legalább 632 halálos áldozata van.

Rajtuk kívül 329 sérültről tudnak eddig.  

A marokkói magyar nagykövetség is posztolt

Magyarország Rabatban található nagykövetsége egy Facebook-posztot tett közzé még az éjjel a földrengésről, és jelezték: minden segítséget megadnak az országban tartózkodó Magyaroknak.

Felhívjuk figyelmüket, hogy ha bárkinek konzuli segítségre van szüksége, bizalommal vegye fel a kapcsolatot a Nagykövetséggel

– írták.

Novák Katalin részvétet nyilvánított

Részvétét nyilvánította az éjszakai marokkói földrengésben elhunytak miatt Novák Katalin köztársasági elnök VI. Mohammed marokkói királynak és családjának, valamint az ország népének az X (korábban Twitter) platformon szombaton közzétett üzenetében.

„Mélységesen megdöbbentettek a Marokkóból érkező lesújtó hírek, hogy a földrengés több száz ember halálát okozta és nagyon sokan elveszítették az otthonukat” – írta az államfő.

Hozzátette: imádkozik az áldozatok családjaiért ezekben a tragikus pillanatokban. Novák Katalin erőt kívánt a mentési munkálatokhoz, írja az MTI.

Külügyi szóvivő: nincs magyar áldozata a marokkói földrengésnek

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje az éjszakai földrengésnek Marokkóban – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t szombaton.

Közölte: a magyar nagykövetség folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a Marokkóban élő vagy utazás céljából az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal, megadva nekik minden lehetséges segítséget és információt. „Valamennyien jól vannak, már biztonságos helyen tartózkodnak”  – fogalmazott Paczolay Máté.

Hozzátette: az elkövetkező időszakban továbbra is szoros kapcsolatban maradnak a marokkói külügyminisztériummal és a mentésben résztvevő hatóságokkal.

Ezerhez közelít a halottak száma

Nem sokkal dél előtt a marokkói belügyminisztérium azt közölte a BBC szerint, hogy 

már legalább 820 halálos áldozatról tudnak.

A sérültek száma 672-re emelkedett, közülük 205-en vannak súlyos állapotban.

1960 óta a legtöbb halálos áldozattal járó földrengés a mostani

A BBC arról is írt, hogy mivel az elszigetelt hegyi falvakba csak lassan juthat el a segítség, ezért napokba telhet, mire pontosítani tudják azt, hogy hány áldozata lehet a rengésnek. A hírportál szerint 

az országban a legsúlyosabb modernkori földrengés 1960 március 3-án volt Agadírban: annak 12 ezer halálos áldozata volt.

Azon kívül még 2004-ben volt ehhez hasonló nagyságrendű katasztrófa: akkor Al-Hoceimában volt egy olyan rengés, amelynek 628 halottja volt

(Borítókép: Egy megrongálódott autó és a marokkói Marrakechben 2023. szeptember 9-én. Fotó: Al Oula Tv / Reuters)