18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Puszta kézzel kutatnak a túlélők után Marokkóban

2023.09.11. 15:28
Spanyolország, Nagy-Britannia és Katar mentőcsapatai megérkeztek Marokkóba és megkezdték a mentési munkálatokat, miután múlt hét pénteken az ország történelmének egyik legerősebb földrengése pusztított a térségben – tudatta a MAP marokkói hírügynökség hétfőn.

A halálos áldozatok ismert száma jelenleg 2497, a sebesülteké 2476, de félő, hogy mindkét szám tovább emelkedhet – áll a jelentésben.

Mint arról írtunk , 6,8-as erősségű földrengés volt Marokkóban péntek éjjel, a természeti katasztrófának már több mint  kétezer halálos áldozata  van, és mintegy 1400 embert súlyos sérülésekkel ápolnak. 

A földrengés – amelynek központja mintegy 71 kilométerre volt Marrákes városától – 1960 óta a legsúlyosabb katasztrófa az országban . A mentőmunkálatok jelenleg is zajlanak.

Nagy-Britannia 60 fős kutató- és mentőcsapatot küldött, amely felszereléseket és négy keresőkutyát is vitt a mentési műveletekhez – mondta Simon Martin rabati brit nagykövet.

Marokkó vasárnap közölte, hogy elfogadja Spanyolország, Katar, Nagy-Britannia és az Egyesült Arab Emírségek támogatását. Mindeközben fogytán az idő, hogy túlélőket találjanak. A szakértők 72 órás időablakról beszélnek, vagyis ennyivel a rengés után még nagy valószínűséggel találhatnak életben embereket a romok alatt, írja az MTI.

A külügyminisztérium szóvivője közölte, nincs magyar áldozata a marokkói földrengésnek. A Turizmus Online szerint azonban

TÖBB MAGYAR TURISTA IS A HELYSZÍNEN TARTÓZKODOTT A FÖLDRENGÉS IDEJE ALATT.

Ők állítólag észre sem vették, hogy mi történt.

A túlélők jobb híján kézzel ásnak a romok között

Az ország katasztrófa sújtotta térségeiben viszont továbbra is túlélők után kutatnak, a mentési egységek nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy megmentsék a romok alatt rekedt embereket.

BBC közölte: munkagépek hiányában a falusiak kézzel és lapáttal ásnak a romoknál, miután a hegyvidéki területekre nehezen és lassan lehet gépeket szállítani. A mentőszolgálatok a túlélők ellátásával is küzdenek, akiknek sem élelme, sem ivóvize nem maradt.

A katasztrófában leginkább érintett Magas-Atlasz hegyvidéke nehezen elérhető terület rosszul karbantartott utakkal. Megközelíthetőségét még inkább megnehezítik a földrengés miatt lezuhant sziklatörmelékek, amelyek sok helyütt eltorlaszolták az utakat.