Súlyos vádak a briteknél: zaklatással veszik rá a balerinákat tanáraik a fogyásra

2023.09.12. 11:31
Az Egyesült Királyság két legtekintélyesebb balettiskolájának egykori táncosai arról számoltak be, hogy régóta fennálló, mérgező környezet uralkodik az intézményekben. Elmondásuk szerint gyakori a testszégyenítés és a zaklatás a Royal Ballet School és az Elmhurst Ballet School falai között.

A BBC a két iskola több mint ötven volt diákjával beszélt, akik 2004 és 2022 között jártak oda. Sokan arra panaszkodtak, hogy étkezési zavar alakult ki náluk, míg néhányan azt mondták, hogy mentális problémákkal küszködtek balett-táncosi képzésük alatt.

A londoni Royal Ballet School a világ egyik leghíresebb balettiskolája, amely világhírű táncosok sorát nevelte ki, és III. Károly király elnöksége alatt áll. A nem kevésbé elismert birminghami Elmhurst Balettiskola védnöke Kamilla királyné, aki idén az iskola 100. évfordulójának megünneplésekor el is látogatott az intézménybe.

Mindkét intézmény tagadta, hogy hitelesek lennének az egykori tanulók beszámolói.

A balett-táncosoktól köztudottan elvárják, hogy karcsúak és sportosak legyenek, de az sem titok, hogy a balettiskolai képzés a hivatásos sportolókéhoz hasonló, rendkívül kimerítő programmal jár. Az iparágról ugyanakkor az utóbbi időben kétes hírek röppentek fel, mint például a táplálkozási zavarok gyakorisága és a sok esetben kórosan sovány balerinák előnyben részesítése a.

Az elmúlt két évtizedben az iskolákba járt egykori táncosok egy sor megdöbbentő állítást tettek a tapasztalataikkal kapcsolatban. Elmondásuk szerint a tanárok rendszeresen megszégyenítették őket, és megalázó jelzőkkel illették a testüket; továbbá „kódolt” nyelvezetet használtak a lányok fogyásra való ösztönzésére. 

A tanárok a pozitív megerősítés mellett állítólag zaklatással is gondoskodtak róla, hogy a kóros fogyás végül étkezési és pszichés zavarok kialakulásához vezessen.

A BBC által megszólaltatott egyik balerina jogi eljárást indított a Royal Ballet School ellen a vele szemben tanúsított bánásmód miatt.

A két balettiskola a BBC-nek elmondta, hogy keményen dolgoznak a rossz hírnevű balettkultúra megváltoztatásán, az egészséget és a jóllétet priorizálva. A BBC-nek nyilatkozó táncosok és családtagjaik azonban azt mondják, hogy az iskolák csak nagyon lassan változtattak, és nem teljesítették a gondoskodással kapcsolatos kötelességüket a gyerekekkel és a fiatalokkal szemben.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.