Kadirov élve temettethette el háziorvosát, akit azzal gyanúsított, hogy megmérgezte őt

2023.09.13. 07:16

Elhan Szulejmanovot lassan egy éve nem látta senki, és nem is hallottak felőle. Az orosz bloggerek híresztelése szerint Ramzan Kadirov helyettese eltűnt, és a gyanú szerint Kadirov parancsára gyilkolták meg. Szulejmanov nemcsak a csecsen vezér magánorvosa, de kormányának is helyettes vezetője volt 2022 októberéig – írja az Euronews.

A pletykák szerint Kadirov egészségi állapota romlik, állítólag veseproblémákkal is küzd. Azt gyanította, hogy a rosszabbodást Szulejmanov idézte elő, Kadirov szerint a háziorvosa injekciósorozattal mérgezte meg őt. Szulejmanov eltűnése óta a csecsen hadúr Dubajban fordul orvosi segítségért.

A volt miniszterelnök-helyettes korábban aktív volt az Instagramon, de 2022. októberi menesztése óta nem adott hírt magáról, és semmit nem tudni a sorsáról.

A csecsen forrásokra hivatkozó VChK-OGPU azt írta, hogy Szulejmanovot élve temették el, előtte pedig kínszenvedésnek tették ki őt.

Prigozsin után Kadirovot is likvidálhatják?

Dmitrij Gudkov orosz ellenzéki politikus úgy véli, Moszkva következő áldozata Ramzan Kadirov csecsen vezető lehet.

Kadirov megítélése azonban romlott a Putyinhoz hű titkosszolgálati és politikai körökben, aminek az oka, hogy Kadirov sokáig Prigozsin szövetségesének számított, és kiállt mellette, amikor az egykori Wagner-vezér kemény kritikával illette az orosz védelmi minisztériumot.

„Putyinnak eddig sikerült integrálnia a csecseneket az orosz hatalmi struktúrába. Mostanra azonban az orosz elnök belefáradt abba, hogy közvetítsen a Kreml különböző frakciói között. Pontosabban, már nem tud megbirkózni ezzel a szereppel” – fogalmazott Gudkov a Kreml-ellenes Nexta-csatornának.

Biztos vagyok benne, hogy elkerülhetetlen a konfliktus az orosz vezetés és Ramzan Kadirov között, ugyanis a csecsen hadúr ma az orosz államiság egyik legnagyobb ellenfele. Jól felkészült magánhadsereg áll a rendelkezésére, ezenfelül befolyásos kapcsolatokkal rendelkezik az orosz biztonsági apparátuson kívül is. Ez sokaknak nem tetszik, emiatt folyamatosan nő a belső feszültség. A biztonsági erők Kadirov ellen fordulhatnak

– fejtegette Dmitrij Gudkov, aki szerint Ramzan Kadirov már most is instabilitást okoz Oroszország egész területén.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.