Kiszabadították a megfeneklett luxushajót Grönlandon

2023.09.14. 20:36
A dél-norvégiai Ulstein Group tulajdonában álló Ocean Explorer sétahajó hétfőn zátonyra futott az Északkelet-Grönland Nemzeti Parknál. Az elmúlt napokban kétszer már megkísérelték kiszabadítani, de nem sikerült, most azonban sikerrel jártak.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, megfeneklett egy norvég sétahajó 206 emberrel a fedélzetén Grönland északnyugati részén, többnapnyi hajóútra a legközelebbi tengeri segítségtől. A fedélzeten lévők nem kerültek közvetlen veszélybe, valamint környezeti katasztrófa sem fenyegetett, de a hatóságok nagyon komolyan vették az incidenst.

Az Ocean Explorer luxustengerjárót az elmúlt napokban kétszer már megkísérelték kiszabadítani, de a próbálkozások nem jártak sikerrel. Csütörtökön viszont a dán fegyveres erők szóvivője közölte, hogy a Grönlandi Természeti Erőforrások Intézet Tarajoq nevű halászati kutatóhajója kiszabadította a luxushajót – adta hírül az MTI.

A luxustengerjáró tulajdonosa közleményben számolt be arról, hogy

a tengerjárót egy közeli kikötőbe húzzák, ahol kárfelmérést végeznek, az utasokat pedig egy másik kikötőbe szállítják át, ahonnan hazarepülhetnek.

Vádemelésre vagy letartóztatásra nem került sor, de a dán tengerészeti hatóság felszólította a grönlandi rendőrséget a hajó zátonyra futásának és az esetleges jogsértéseknek a kivizsgálására. A vizsgálat kezdeti lépéseként a hajón tartózkodó egyik tiszt már megkezdte a legénység és az érintett személyek kihallgatását.