Káosz Olaszországban: csaknem hétezren érkeztek, egy öt hónapos csecsemő meghalt

2023-09-14T083613Z 1230598435 RC2883AVH6C1 RTRMADP 3 EUROPE-MIGR
2023.09.14. 12:38
Egyre inkább tarthatatlannak tűnik a helyzet az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetén, ahova egyetlen nap alatt csaknem hétezer bevándorló érkezett. Miközben rengetegen várnak arra, hogy áthelyezzék őket túlterhelt befogadóállomásokra, összecsapások is kialakultak köztük és az olasz rendőrök között. Mindezt csak súlyosbítja, hogy egy csecsemő meghalt.

Csaknem hétezer, összesen 6762 bevándorló érkezett az elmúlt 24 órában az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére, miközben több bárka még arra vár, hogy végre partot érjenek – tudósít róla többek között az Euractiv.

Olaszországban megnövekedett a jobb élet reményében lélekvesztőkön, a Földközi-tengeren keresztül szerencsét próbáló bevándorlók száma, ami a lap szerint hatalmas gondot okoz a már amúgy is túlterhelt szigetnek, miközben több ezren várnak arra, hogy áthelyezzék őket túlterhelt befogadóállomásokra, amiknek hivatalosan a kapacitása mindössze 400 fő.

Szerdán a bevándorlók és az olasz rendőrök között összecsapások alakultak ki.

Az összecsapásokra amiatt került sor, hogy a bevándorlók azt követelték, engedjék be őket a szigetre a mólóról, amire az olasz rendőrök az eszkaláció elkerülése végett közbeléptek.

Ráadásul a káoszt tetézi egy tragédia, ugyanis egy mindössze öt hónapos baba a vízbe fulladt,

mielőtt még az olasz parti őrség megkezdte volna a mentőakciót. A lap információi szerint a guineai származású anyának pszichológiai segítséget nyújtottak.

A provincia legfőbb ügyésze, Giovanni Di Leo arról számolt be, kedden összesen 112 bárka próbált partra szállni, ami szinte a duplája az eddigi legmagasabb számnak, ami 62 volt még az előző hónapban.

Lampedusa polgármestere, Filippo Mannino a mostani esetről úgy nyilatkozott, hogy már mindannyian fáradtak fizikailag és pszichésen egyaránt, a helyzet pedig egyre fenntarthatatlanabbá és kezelhetetlenebbé válik.

Leginkább Tunézia felől próbálkoznak

Ezenkívül amiatt is nő a Tunéziából érkezők száma, mert az országban a gazdasági és a társadalmi kilátások is folyamatosan romlanak.

A Guardiannek nyilatkozott Flavio Di Giacomo, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének szóvivője, aki elmondta, hogy a válság óta először fordul elő, hogy a tunéziai migrációs útvonal ilyen sűrűvé válik, ahonnan kis bárkákon keresztül próbálnak elindulni a jobb élet reményében.

Ráadásul a szóvivő szerint ezen az útvonalon a mentés jóval nehezebb, mint amikor Líbiából indulnak, mivel jóval kisebb bárkákon keresztül próbálják meg az átkelést a Földközi-tengeren.

A brit lap emlékeztet arra, hogy a Lampedusába érkező bevándorlókat általában Szicíliába helyezik át, hogy megelőzzék a zsúfoltságot, azonban amikor rövid idő alatt nagy számban érkeznek a hajók, akkor az átszállítást nem tudják olyan gyorsan megoldani.

Az Ansa hírügynökség szerint szerdán körülbelül hétezer emberből 1650 személyt szállítottak át az olasz szárazföldre, további 3750-et pedig csütörtökön szállítanak át.

Giorgia Meloni: Nem megoldani, megállítani kell a migrációt

Az esettel kapcsolatban nyilatkozott Giorgia Meloni olasz kormányfő is. A RAI 1-nek adott nyilatkozatában elmondta, hónapok óta nagyon kevés embert helyeznek át Olaszországból másik országba, de szerinte ez másodlagos.

a kérdés nem az, hogyan oldjuk meg a problémát, hanem az, hogyan akadályozzuk meg az Olaszországba való érkezőket, és még mindig nem látok konkrét választ

– fogalmazott az egyébként júliusban Rómában afrikai országok részvételével konferenciát rendező politikus, aki a kiinduló országoknak nyújtott támogatásokkal szeretné csökkenteni az illegális migrációt, miközben az embercsempészek elleni fellépés mellett növelné a legálisan, munkavízummal érkező bevándorlók számát Olaszországban.

Az EU és az ENSZ is közös megoldást vár

Az esettel kapcsolatban megszólalt Roberta Metsola, az Európai Parlament máltai elnöke is. Egy sajtótájékoztatón kifejtette, a migráció problémáját nem lehet megoldani nemzeti hatáskörben, arra kizárólag uniós szinten létezhet megoldás.

Emiatt az EP-elnök arra szólította fel a tagállamokat, hogy támogassák az új uniós migrációs paktumot, amit jelenleg több tagállam is ellenez.

A paktum többek között elosztaná az illegálisan érkező embereket a tagállamok között, akik viszont nem szeretnének befogadni bevándorlókat, pénzzel kellene hozzájárulni a közös megoldáshoz.

A paktum elfogadása mellett érvelt egyébként Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke keddi évértékelő beszédében, aki szerint egyébként karnyújtásnyira van, hogy a tagállamok azt elfogadják.

Hasonlóan fogalmazott António Guterres, az ENSZ főtitkára is. Guterres még szerdán válaszolt újságírói kérdésekre, ahol kijelentette, a migráció nem kizárólag a befogadó ország, hanem az egész Európai Unió és a kontinens problémája. Ezért úgy látja, a migrációt csak egy módon lehet megoldani:

E tekintetben hatékony szolidaritási és tehermegosztási mechanizmusoknak kell lenniük.

Majdnem kétszer annyian érkeznek idén, mint tavaly

Az olasz belügyminisztérium által közölt legfrissebb adatok szerint az év eleje óta eddig 123 860 ember érkezett illegálisan Olaszországba, ami csaknem a kétszerese a tavalyi év ezen időszakához képest.

A Guardian szerint a jelenlegi trendek alapján a bevándorlók száma meghaladhatja a 2016-os, eddigi legmagasabb évet, amikor összesen 181 500-an érkeztek Olaszországba.

(Borítókép: Yara Nardi / Reuters)