Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a 2016-os brüsszeli robbantások támadóit

2023.09.16. 11:56
Három férfit – köztük az egyiket, aki feltehetően már meghalt – életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Az ítéletek hét évvel a Belgiumban történt leghalálosabb terrortámadások után születtek.

Egy belga büntetőbíróság esküdtszéke pénteken 10 évtől életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt hét férfit, akik felelősek a 2016 márciusában Brüsszelben elkövetett robbantásos merényletsorozat megszervezéséért.

Az ítéletek hét évvel Belgium történetének leghalálosabb terrortámadása után születtek, amely felrúgta a multikulturális társadalmat.

Az év elején gyilkosságban és gyilkossági kísérletben bűnösnek talált férfiak közül hármat életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, köztük egyet, aki feltehetően Szíriában halt meg. Négy másik férfit, köztük kettőt, akiket az esküdtszék felmentett a gyilkosság vádja alól, de bűnösnek talált egy terroristacsoport tevékenységében való részvételben, 10 és 30 év közötti büntetésre ítéltek – írja a The New York Times.

Az esküdtszék úgy döntött, hogy nem vonja vissza öt férfi belga állampolgárságát, amit a szövetségi ügyészség kért korábban. Ez a kérelem rasszizmus vádját váltotta ki az érintettek – négy marokkói és egy ruandai belga – jogi képviselői részéről.

Az elnöklő bíró, Laurence Massart az esküdtszék ítéleteit a NATO egykori brüsszeli főhadiszállásán olvasta fel, amelyet a per idejére bírósággá alakítottak át.

Sok kérdés maradt tisztázatlan

Az elkövetők motivációi körül sok kérdés tisztázatlan maradt. 2016. március 22-én egy repülőtér indulási csarnokában és egy forgalmas metróállomáson három, szögekkel megpakolt házi készítésű bombát robbantottak fel, nyolc országból 32 embert megölve és 340 másikat megsebesítve.

A merényleteket ugyanaz az Iszlám Állam-sejt vállalta magára, amely az előző évben Párizsban elkövetett terrortámadások sorozatáért is felelősséget vállalt, így a két támadás együttesen az Iszlám Állam által Európában végrehajtott leghalálosabb akcióvá vált.

A brüsszeli detonációkban három öngyilkos merénylő, Najim Laachraoui, Ibrahim el-Bakraoui és Khalid el-Bakraoui is életét vesztette.

A brüsszeli merényletek előkészítésével vádolt 10 férfi ellen nyolc hónapig tartott és júliusban ért véget a nagy érdeklődéssel várt per, amely az eddigi legnagyobb volt Belgiumban, és amelyben csaknem 1000 regisztrált túlélő, tanú és szakértő tett vallomást.

A pénteken elítélt négy férfit egy korábbi, a párizsi merényletek miatt indított perben már megbüntették, így nem világos, hogy hol fogják letölteni büntetésüket.

Bár az iszlamista terrortámadások száma Európa-szerte jelentősen csökkent a 2015–2016-os csúcshoz képest, a belga terrorizmus elleni ügynökség egy tavalyi jelentésében úgy értékelte, hogy „a legnagyobb fenyegetést még mindig a dzsihadista-iszlamista retorikától vezérelt egyének jelentik”.

Hozzátette: „Az Iszlám Állam és kisebb mértékben az al-Kaida ideológiája továbbra is inspiráló forrás”.