Zelenszkij: Ilyenre az első világháború óta nem volt példa

GettyImages-1247444467
2023.09.18. 09:58
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CBS csatorna 60 Minutes című műsor vendége volt, ahol a legtöbb szó természetesen az orosz–ukrán háborúról esett. Az ukrán államfő leszögezte, hogy Oroszországot mindenképpen meg kell állítani, ezért az ukrán ellentámadásnak a legnehezebb körülmények között is folytatódnia kell.

Zelenszkij a beszélgetés elején úgy fogalmazott, Ukrajna az egész világ értékeit védi. „A harcokban részt vevő ukrán emberek fizetik a legnagyobb árat. Mi valóban a szabadságunkért harcolunk, közben sokan meghalnak. Ez nem fikció, nem kitalált karakterek vagyunk egy könyvben. Egy nukleáris nagyhatalommal állunk harcban, amely a világ elpusztításával fenyeget” – jelentette ki.

Az elnök ezután kifejezte a háláját az Egyesült Államok iránt, amely rengeteg pénzzel és fegyverrel segíti Ukrajnát. Majd kitért arra, szerinte miért fontos, hogy a Nyugat a fegyverszállításokkal közvetetten beavatkozzon a fegyveres konfliktusba.

„Ha Ukrajna elbukik, Putyin biztosan továbbmegy. Mihez kezd az Egyesült Államok, ha Putyin eléri a balti államokat? Amikor eléri a lengyel határt? Mert az biztos, hogy nem áll le. Nagyon hálásak vagyunk ezért a rengeteg pénzért. Mit kell még Ukrajnának tennie ahhoz, hogy mérhető legyen a mi hatalmas hálánk? Meghalunk, elfogyunk ebben a háborúban. Ha Ukrajna elbukik, mi lesz tíz év múlva? Gondoljunk csak bele. Ha az oroszok elérik Lengyelországot, mi történik? Kirobban a harmadik világháború?” – kérdezte beszélgetőpartnerétől Zelenszkij.

Scott Pelley műsorvezető erre reflektálva arról érdeklődött, mire van még szükségük az ukránoknak, esetleg még több pénzre?

Megismétlődnek az első világháború szörnyűségei

Zelenszkij erre azt felelte, a világnak el kell döntenie, hogy meg akarják-e állítani Putyint. Szerinte az orosz elnököt nem lehet megváltoztatni. Úgy látja, az orosz társadalom elvesztette a világ tiszteletét.

„Megválasztották, aztán újraválasztották Putyint, kineveltek egy második Hitlert. Ők tették ezt. A múltat nem lehet megváltoztatni. De itt, a jelenben megállíthatjuk Putyint. Ukrajna megállította az orosz előrenyomulást, de szörnyű áron. Városok tűntek el a föld színéről, sok millió ember menekült külföldre, megszámlálhatatlanul sok a halott a fronton. Mindez Vlagyimir Putyin nemzetépítő hiúsága miatt történt” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Pelley kérésére Zelenszkij a fronton folyó harcokat is jellemezte.

„Teljesen őszinte leszek önökkel. Miénk a kezdeményezés. Ez előny. Megállítottuk az orosz offenzívát, és ellentámadásba lendültünk, ami nem halad gyorsan, mert az aknamezők és az orosz tüzérség lelassította a partnereinktől kapott harckocsikat. Fontos, hogy mindennap előrehaladunk és területeket szabadítunk fel. Most tüzérségi párbaj folyik, mindkét fél naponta 40 000 lövedéket lő ki. Az ukrán gyalogság véres harcokban nyomul előre méterről méterre. Az első világháború elevenedik meg a szemünk láttára, drónokkal kiegészítve” – magyarázta. 

Télen sem áll le az ellentámadás

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője nemrég azt mondta, a tél beálltával sokkal nehezebb lesz végrehajtani a kijelölt támadó hadműveleteket. Ezért szerinte Ukrajnának 30-45 napja maradt arra, hogy sikerrel befejezze az ellentámadást.

Zelenszkij az erre vonatkozó felvetésre azt mondta, nincs vesztegetni való idejük. „Felejtsük el az időjárást, és az ehhez hasonló kifogásokat. Azokon a helyeken, ahol páncélozott járművel nem tudunk áttörni, bevetjük a vadászgépeket. Ha a vadászgépek nem tudnak felszállni, akkor indítjuk a drónokat. Nyomás alatt kell tartanunk Putyint” – hangoztatta.

Ezen a ponton emlékeztették a nézőket arra, hogy gyakran érik dróntámadások Moszkvát. Kijev általában nem szokta megerősíteni, hogy felelős az ilyen támadásokért. Zelenszkij most tagadta, hogy az ő parancsára hajtják végre ezeket az akciókat, de azért utalt arra, hogy a tudtukkal indítják meg a drónokat az orosz főváros irányába.

„Mi csak Ukrajna területén használjuk partnereink fegyvereit. De Oroszországnak tudnia kell, hogy bárhol is van, bárhonnan is indít rakétákat Ukrajna ellen, Ukrajnának minden erkölcsi joga megvan ahhoz, hogy válaszcsapást hajtson végre. Így tudják, hogy az égboltjuk nem annyira védett, mint azt gondolják” – jelezte Zelenszkij.

Továbbra is a levegőben lóg a nukleáris háború veszélye

A CBS arra is emlékeztetett, hogy tavaly télen az oroszok sokszor támadták az ukrán infrastruktúrát, hogy Kijevben fűtés és áram nélkül maradjanak az emberek. Az ukrán elnök azt mondta, 2023-ban nem hagyják szó nélkül az effajta kísérleteket.

Pelley a beszélgetés vége felé azt kérdezte, mi a valódi célja Putyinnak? Zelenszkij szerint az orosz elnök meg akarja törni az ukrán népet. „Az ilyen személyben nem lehet megbízni, mert már rég elveszítette emberi mivoltát” – fűzte hozzá.

Az ukrán elnök szerint a nukleáris háború veszélye sem múlt el, Zelenszkij szerint Putyin arra vár, hogy az Egyesült Államok kevésbé legyen stabil, sok múlhat a 2024-es amerikai elnökválasztáson. A CBS szerint ez aggasztja is Zelenszkijt, mert ha nem Joe Biden nyer, akkor országa kevesebb fegyvert és pénzt kaphat a tengerentúlról, mint most.

„Az atomfegyverek bevetéséről szóló fenyegetések megmaradnak, mert azzal tudja táplálni ezt az instabilitást” – mondta Zelenszkij.

„Fel tudná adni Ukrajna bármely részét a békéért?” – kérdezte az ukrán elnöktől Pelley a beszélgetés végén. Zelenszkij erre azt mondta, Ukrajna nem hajlandó lemondani a területeiről. Azt is sugallta, hogy a Krím visszacsatolását is szeretné elérni a zöld asztalnál.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2023. február 24-én. Fotó:  Roman Pilipey / Getty Images)