18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Agyevő amőba miatt halt meg egy 16 hónapos csecsemő

2023.09.19. 08:46

Agyevő amőbaként ismert organizmussal fertőződött meg egy 16 hónapos csecsemő, miután az arkansasi Little Rock víziparkban játszott. A kisfiút kórházba szállították, de nem élte túl a betegségét – számolt be a Mirror.

Az orvosok megerősítették, hogy a gyermek a Naegleria fowleri nevű kórokozó miatt hunyt el.

Az első stádium kezdeti tünetei: az erős fejfájás, láz, hányinger és hányás. A második szakaszban kóma, hallucináció, megváltozott mentális állapot és görcsrohamok léphetnek fel – írták.

A tragédia után Arkansas Egészségügyi Minisztériuma mintát vett a vízipark medencéjéből és hivatalosan is megerősítették a halálos organizmus jelenlétét. A vizsgálatok és a nyomozás idejére lezárták a Little Rock víziparkot. Idén ez már az ötödik halálos eset az Egyesült Államokban.

Magyarországon is jelen lehet a halálos agyevő amőba

Ahogy arról már beszámoltunk, júliusban meghalt egy 17 éves amerikai lány, aki agyevő amőbával fertőződött meg az Egyesült Államokban. A fiatal Georgia államban egy Dearinghez közeli tóban úszott, amikor megbetegedett.

Török Júlia Katalin, az ELTE Biológiai Intézetének egyetemi adjunktusa úgy fogalmazott, hogy „hazánkban is mindenképpen jelen kell hogy legyen” a betegség.

Az extrém meleg nyári időjárás Magyarországon is mind gyakoribb, így álló- és áramló vizeink jelentősen felmelegszenek – fogalmazott a szakértő, aki szerint a Naegleria fowleri az Antarktisztól eltekintve a világ minden táján előfordul.

Így fertőzhet az agyevő amőba

A mikroszkopikus szörnyeteg főként meleg édesvizekben, például tavakban, folyókban és meleg forrásokban jelenhet meg, de akár rosszul karbantartott úszómedencékben, kutakban is előfordulhat. A kórokozó nem él sós vízben, és egyik emberről a másikra sem terjedhet át.

A FERTŐZÉS AZ ESETEK 97 SZÁZALÉKÁBAN HALÁLOS KIMENETELŰ.

Mint írtuk, az agyevő amőba az orron keresztül jut be a szervezetbe, majd az agyba vándorol, ahol elpusztítja az agyszövetet, és pusztító fertőzést okoz. 

Az agyevőamőba-fertőzések általában az Egyesült Államok déli államaiban sújtják az embereket, de az éghajlatváltozás miatt az agyat megfertőző organizmus észak felé terjeszkedik. Az amerikai egészségügyi szakértők szerint az érintett területeken érdemes a csapvizet legalább egy percig forralni és hűteni arcmosás előtt.

Magyarországon nincsenek hasonló veszélyeknek kitéve a fogyasztók, hiszen az ivóvíz 96 százalékban a felszín alatti vizekből származik. Hazánkban a csapvíz a legszigorúbb ellenőrzéseken megy át, minőségét tekintve kiválóan megfelel az európai uniós előírásoknak és jogszabályoknak – ismertette a Magyar Víziközmű Szövetség.