India meggyilkoltathatott egy politikai aktivistát – állítja Kanada miniszterelnöke

2023.09.19. 07:38
Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke közölte, „hiteles” bizonyítékok alapján feltételezhető, hogy India felelősséggel bír egy Kanadában élő szikh aktivista meggyilkolásában.

A kanadai állampolgársággal is rendelkező aktivistát, Hardeep Singh Nijjart még június 18-án lőtte agyon két, maszkot viselő fegyveres egy szikh templom előtt Kanada egyik régiójában, Brit Kolumbiában. A BBC szerint Justin Trudeau ezzel kapcsolatban most azt közölte a kanadai törvényhozásban:

a kanadai hírszerzés hiteles bizonyítékokat talált arra, hogy az indiai államnak köze lehet a halálához.

Állítása szerint a nemrég megrendezett G20-csúcstalálkozón személyesen beszélt erről Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, valamint Joe Biden amerikai elnökkel és Rishi Sunak brit miniszterelnökkel is. „Ha egy külföldi kormány érintett egy kanadai állampolgárnak kanadai földön történő meggyilkolásában, az elfogadhatatlan módon sérti a szuverenitásunkat” – fogalmazott. 

India külügyminisztériuma a nyilatkozatára most azt válaszolta, hogy a kanadai miniszterelnök állítása „abszurd”, és politikailag motivált. A Fehér Ház pedig úgy reagált: „mélyen aggasztja” őket a kanadai kormányfő állítása, és fontos, hogy kiderüljenek az ügy részletei, felelősségre vonják a bűnösöket. 

Ugyan a nemrég rendezett G20-csúcstalálkozó közelebb hozta Indiát a Nyugathoz, de a két nemzet viszonya a közelmúltban korántsem felhőtlen. India már régóta azzal vádolja Kanadát, hogy olyan „terroristáknak” ad menedéket, akik veszélyt jelentenek India nemzetbiztonságára. Kanadában a becslések szerint 1,4-1,8 millió olyan ember élhet, akiknek indiai felmenő (is) vannak, és az országban él a szikh kisebbség legnagyobb emigráns közössége is.

A BBC azt is megjegyezte, hogy Hardeep Singh Nijjar mellett két másik ismert szikh aktivista is meghalt az utóbbi hónapokban, Avtar Singh Khanda (aki állítólag egy szikh fegyveres erő vezetője volt) az Egyesült Királyságban halt meg rejtélyes körülmények közt júniusban, az Indiában terroristaként számontartott Paramjit Singh Panjwart pedig májusban lőtték agyon Pakisztánban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport