Fontos üzenetet adott át Zelenszkij Washingtonban, de vegyes fogadtatásban részesült

2023.09.22. 10:05
Volodimir Zelenszkij elnök csütörtöki washingtoni látogatásán igyekezett megerősíteni az Egyesült Államok Ukrajna iránti támogatását, és bizakodó üzenetet adott át a háború előrehaladásáról. Eközben újabb kérdésekkel szembesült az amerikai katonai segélyekkel kapcsolatban, amelyek már 19 hónapon keresztül segítették csapatait a Vlagyimir Putyin elleni harcban.

Az ukrán vezető sokkal csendesebb fogadtatásban részesült, mint tavaly, amikor a kongresszus hősként üdvözölte, de általánosságban is jó híreket kapott az Egyesült Államok további támogatásairól.

Zelenszkij hosszú ujjú, olívazöld színű ruhában, határozott üzenettel érkezett a Capitoliumba, ahol a republikánus és demokrata vezetőkkel folytatott megbeszéléseket.

Az ukránoknak szilárd haditervük van, és győzni fognak

– ezt mondta az amerikai törvényhozóknak a The Guardian szerint az ukrán elnök.

Később Joe Biden a Fehér Ház előtt vörös szőnyegen fogadta Zelenszkijt, amiről videó is készült.

Az amerikai elnök aggodalmát fejezte ki a kongresszus miatt, ugyanis a republikánusok azon része, amely Donald Trumphoz húz,

egyre határozottabban ellenzi az Ukrajnának nyújtandó további hadisegélyeket.

A Zelenszkijjel folytatott megbeszélések után Biden a támogatási kérdésekre úgy felelt: „Számítok az Egyesült Államok Kongresszusának józan ítélőképességére. Nincs más alternatíva.”

Ismét több száz millió dollárt kapott Ukrajna az amerikaiaktól 

A Biden-kormány csütörtökön újabb 325 millió dollárt jelentett be Ukrajna elnöki lehívásának nevezett segélyként. Antony Blinken külügyminiszter elmondta, hogy a csomag további légvédelmi eszközöket, tüzérségi lőszereket, kazettás bombákat és egyéb fegyvereket tartalmaz.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója leszögezte, Biden és Zelenszkij találkozója azt a félreérthetetlen üzenetet kívánja közvetíteni, hogy

a 21. században egy diktátornak nem engedhető meg, hogy meghódítsa vagy feldarabolja szomszédja területeit.

Biden felszólította a világ vezetőit, hogy álljanak ki Ukrajna mellett. Zelenszkijnek Európában is egyre nagyobb feszültségekkel kell szembenéznie, miután Lengyelország szerdán bejelentette, hogy nem küld több fegyvert Kijevbe.

A mostani volt Zelenszkij második amerikai látogatása, mióta a háború 2022. februárban kitört.