Prigozsin halála után egy hónappal újabb gép zuhanhatott le Wagner-zsoldosokkal a fedélzetén

2023.09.23. 18:10
Egy hónappal azután, hogy Jevgenyij Prigozsin repülőgép-szerencsétlenségben meghalt, Afrikában lezuhant egy másik olyan repülőgép, amit a hírek szerint a Wagner orosz zsoldoscsoport használt eddig aktívan.

A szovjet tervezésű Il–76-os Maliban, Gao város közelében zuhant le, ahol a Wagner-erők nagy számban állomásoznak. A gépen tartózkodók sorsa egyelőre tisztázatlan, a VChK-OGPU nevű Telegram-csatorna viszont úgy tudja, hogy Wagner-zsoldosok is voltak a fedélzeten.

Maliban a kormányellenes források is azt állították, hogy az Il–76-os repülőgépnek köze lehetett a Wagnerhez.

A Wagnerhez köthető Grey Zone nevű Telegram-csatorna viszont cáfolta ezeket a híreket, és azt írta, hogy a bérelt Il–76-os repülőgépet a helyi erők használták teherszállítási feladatokra. Egy másik verzió szerint a gép az ENSZ békefenntartóihoz tartozott, írja a The Sun.

Amint arról az Index is beszámolt, Moszkva közelében lelőtték Jevgenyij Prigozsin magángépét augusztus 23-án. A gépnek összesen tíz utasa volt, mindannyian meghaltak.

A Roszaviacija MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleménye szerint a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij „Wagner” Utkin is, aki Prigozsin jobbkezeként híresült el.