Oda táncolna vissza Moszkva, ahol nem látják szívesen

2023.09.26. 09:02
Oroszország kulcsfontosságú próba elé néz: választás útján kíván újra az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagjává válni.

Mint ismert, Oroszországot tavaly áprilisban kizárták az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, miután erői 2022. február végén megtámadta Ukrajnát. Az orosz diplomaták most azonban arra törekszenek, hogy országukat újra beválasszák a tanácsba egy újabb hároméves ciklusra – írja a BBC.

A lap birtokába jutott annak az állásfoglalásnak a másolata, amelyet Oroszország az ENSZ-tagok számára kíván beterjeszteni, és amelyben a támogatásukat kérik az újraválasztáshoz. A szavazás a jövő hónapban esedékes.

A dokumentum szerint Oroszország azt ígéri, hogy „megfelelő megoldásokat talál az emberi jogi kérdésekre”, és meg akarja akadályozni, hogy a tanács „egy országcsoport politikai akaratát kiszolgáló eszközzé” váljon, amely alatt a Nyugatot értik.

A diplomaták szerint Oroszország azt reméli, hogy visszanyerhet némi nemzetközi hitelességet, miután Ukrajnában és saját határain belül is emberi jogi visszaélésekkel vádolják. A visszaélésekről szóló legújabb bizonyítékokat hétfőn mutatták be az Emberi Jogi Tanácsnak az Ukrajnával foglalkozó vizsgálóbizottság jelentésében.

Erik Mose, a bizottság elnöke szerint továbbra is vannak bizonyítékok háborús bűncselekményekre, többek között kínzásokra, nemi erőszakra és civilek elleni támadásokra.

Az ENSZ Oroszországgal foglalkozó különmegbízottjának, Mariana Katzarovának két héttel ezelőtti jelentése szerint az emberi jogi helyzet Oroszországban is „jelentősen romlott”, az invázió kritikusait önkényes letartóztatásoknak, kínzásoknak és rossz bánásmódnak vetik alá.

Az ENSZ emberi jogi tanácsának székhelye Genfben van, és 47 tagja van, akiket három évre választanak meg. A következő, október 10-én esedékes választásokon Oroszország Albániával és Bulgáriával fog versenyezni a tanács közép- és kelet-európai országok számára fenntartott két helyéért.

A szavazáson az ENSZ New York-i közgyűlésének mind a 193 tagja részt vesz. A diplomaták szerint Oroszország agresszív kampányt folytat, és gabonát és fegyvereket kínál a kis országoknak szavazataikért cserébe. Ezért azt mondták, teljesen elképzelhető, hogy Oroszország visszakerül a tanácsba.

Ebben a hónapban három kampánycsoport – az UN Watch, a Human Rights Foundation és a Raoul Wallenberg Center for Human Rights – jelentése arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország „alkalmatlan” az Emberi Jogi Tanács-tagságra.

Oroszország újraválasztása a tanácsba most, amikor még mindig tart az Ukrajna elleni háborúja, kontraproduktív lenne az emberi jogok szempontjából, és azt az üzenetet közvetítené, hogy az ENSZ nem veszi komolyan, hogy Oroszországot felelősségre vonja az ukrajnai bűneiért

– áll a jelentésben.

Az Egyesült Királyság közölte, hogy „határozottan ellenzi” Oroszországnak az Emberi Jogi Tanácsba való újbóli felvételére irányuló kérelmét.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.