Több százan megsérültek, miután robbanás történt egy üzemanyag-tározónál Hegyi-Karabahban

2023.09.26. 07:10
Több mint kétszázan sérültek meg Hegyi-Karabahban egy üzemanyag-tározónál történt robbanásban – közölte hétfőn az örmény 24News hírportál az örmények lakta régió ombudsmanjára hivatkozva.

A halálos áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni, a The Guardian legutóbb mintegy húsz olyan emberről írt, aki nem élte túl a történteket. Gegam Sztepanján szerint a sérültek nagy része súlyos állapotban van és át kell őket szállítani légi úton máshova, mert helyben nincs lehetőség ennyi ember megfelelő ellátására – adta hírül az MTI.

A robbanás helyi idő szerint este nyolc órakor az Aszkeran-Sztyepanakert útvonal mentén történt. A tározónál azért voltak sokan, mert a térség kilenc hónapja blokád alatt állt és súlyos üzemanyaghiány alakult ki.

Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a robbanást, amely akkor történt, amikor a lakosok sorban álltak, hogy üzemanyaghoz jussanak, hogy elhagyhassák a régiót, teszi hozzá a The Guardian.

Most helyi örmények ezrei próbálják elhagyni a hegyvidéki régiót Örményország felé, miután az azerbajdzsáni hadsereg egy gyors hadművelettel fegyverletételre kényszerítette a szakadár térség fegyvereseit a múlt héten.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt zajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert „Hegyi-karabahi Köztársaság” ellenőrzése alá került.

Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a héten indított „terrorellenes műveletben” végleg térdre kényszerítette a szakadárokat, akikkel már a napokban megkezdődtek a tárgyalások a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánban.