Szijjártó Péter: Mindig legyen a lehető legjobb a kapcsolatunk a szomszédos államokkal

2023.09.27. 12:03
A kormány folytatni kívánja a felvidéki gazdaságfejlesztési programot, az ugyanis jó Szlovákiának és jó Magyarországnak is, segíti a munkahelyteremtést, és ezáltal a helyi magyarság fogyásának megállítását − jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szlovákiai Gútán.

A tárcavezető a Lebeco pékség fejlesztési beruházásának átadásán közölte, hogy a magyar kormány külpolitikájának szíve a nemzetpolitika, míg stratégiai középpontja Közép-Európa megerősítése, ebből a kettőből pedig rendkívül fontos feladat fakad: a jó kapcsolatok fenntartása a szomszédokkal − közölte az MTI. 

Mindig legyen a lehető legjobb a kapcsolatunk a szomszédos államokkal, mert akkor biztosak lehetünk benne, hogy az ott élő magyar nemzeti közösségnek is jó lesz

− hangsúlyozta.    

Szavai szerint ez Szlovákiára hatványozottan érvényes, mivel Magyarországnak ez a leghosszabb határa 654 kilométerrel, s a kétoldalú kereskedelem értéke tavaly 17 milliárd eurós rekordot döntött. „A másik ok az, hogy a felvidéki magyarság helyzetét a szívünkön viseljük, kis híján félmillió ember, az kis híján félmillió ok arra, hogy Magyarország és Szlovákia jó kapcsolataira törekedjünk” − fogalmazott.

Rámutatott, hogy a viszony különösen szoros Szlovákia délnyugati és Magyarország északnyugati része között, amit csak tovább erősített a felvidéki magyar közösség kérésére és tanácsai alapján elindított, a helyi gazdaság fejlesztését célként kitűző Baross Gábor terv.    

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a program keretében 3837, főleg élelmiszeripari, mezőgazdasági vállalatot támogattak 21,7 milliárd forint értékben, aminek nyomán 41,5 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Szlovákia déli részén, több száz munkahelyet hozva létre.

Ez a gazdaságfejlesztési program jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a felvidéki magyarságnak is, hiszen megteremti a lehetőségét, hogy a fiatalok itt helyben maradjanak, és kiszámíthatóbb jövőképük legyen, ezáltal a felvidéki magyar közösség fogyását is egy ilyen gazdaságfejlesztési programmal lehet leghatékonyabban megállítani

− húzta alá.