Meghalt Dianne Feinstein, a rekorder amerikai politikus

2023.09.29. 17:13
Az Egyesült Államok történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő női szenátora 90 éves volt. A demokrata politikus hosszan tartó betegség után washingtoni otthonában hunyt el.

Halálával Gavin Newsom kaliforniai demokrata kormányzó felhatalmazást kap arra, hogy kinevezzen egy új törvényhozót Feinstein hátralévő mandátumának kitöltésére ezáltal 2025 január elejéig marad a demokrata többség a szenátusban – írja a CNN.

Feinstein San Francisco  polgármestere tisztjét is betöltötte,

évtizedeken keresztül meghatározta Kalifornia állam politikáját, ezáltal a Demokrata Párt egyik országos arcává is vált. 

Először 1992-ben választották szenátornak, azóta meghatározó szerepet töltött be a törvényhozásban. Befolyása volt a szövetségi támadófegyver-tilalom 1994-es bevezetésében és a CIA 2014-es kínzási jelentésére. Hosszú ideig a szenátus hírszerzési és igazságügyi bizottságában is fontos szerepet játszott.

Feinstein 1933-ban született San Franciscóban. 1955-ben végzett a Stanford Egyetemen. Feinstein 1978-ban lett San Francisco polgármestere, miután meggyilkolták George Moscone polgármestert és Harvey Milk felügyelőt, az első nyíltan meleg kaliforniai politikust, akit a város vezetőjének választottak.