Szarkák tartják rettegésben az ausztrálokat

2023.09.29. 15:42
Ausztráliában minden tavasszal kitör az emberek és szarkák közötti háború. A BBC riportja szerint az utcák és parkok csatatérré válnak, és a szarkák mindenre lecsapnak, amiről úgy gondolják, hogy veszélyt jelentenek az utódaikra.

A szarkák támadásai miatt többen szenvedtek már súlyos sérüléseket, voltak halálos kimenetelű esetek is – írja a BBC. Ennek ellenére egy 2017-es szavazáson a szarkákat választották Ausztrália kedvenc madarának, és két ausztrál városban is szentélyt emeltek a tiszteletükre.

Szakértők szerint a szarkák nem ok nélkül támadnak. Egyszerű gesztusokat, például a területükön való átfutást is sértésként értelmezik, képesek felismerni az embereket és kifejezett haragtartóak tudna lenni.

A szarkák áldozatai közül a legtöbben néhány karcolással megússzák a támadást, de az elmúlt héten egy kerékpárost megvakítottak, komoly szemműtétre és szemlencse-protézisre volt szüksége.

A szarka megfordult, és egyenesen a szemem felé repült, majd hátraszaltót csinált, és megint pont a szemembe mart

– mondta a támadás áldozata. 2021-ben egy csecsemő halálát okozta egy szarkatámadás, miután a kisgyermek édesanyja elesett, amikor a szarka elől próbált kitérni.