Már tizenegyen vesztették életüket a villámárvíz miatt Dél-Afrikában

2023.09.30. 16:46
Közvetlenül 12 ezer embert érint a nagy esőzés miatt kialakult árvíz Dél-Afrikában, ráadásul legalább 80 ezer ember áram nélkül maradt.

A szélsőséges időjárás, illetve az ezzel járó intenzív eső és heves szelek miatt már tizenegy ember vesztette életét Dél-Afrikában – írja a The Guardian.

48 óra alatt 100–200 milliméter eső esett a dél-afrikai Nyugat-Fokföld tartományban, ami miatt áradások alakultak ki, miközben az erős szelek háztetőket és elektromos vezetékeket szakított le, utakat tett tönkre.

A fokvárosi katasztrófavédelem közlése szerint a szélsőséges időjárás tizenkétezer embert érintett közvetlenül, de további 80 ezer ember maradt áram nélkül. Fokvárosban közel 80 utat zártak le, miközben felfüggesztették a vasúti szolgáltatásokat.

A hivatalos adatok szerint eddig tizenegyen vesztették életüket, ugyanakkor az árvíz lecsengésével ez a szám még növekedhet.

A halálesetek közül nyolcat áramütés okozott, amikor a víz ellepte az illegálisan csatlakoztatott villanyvezetékeket – ezek általában a város szegényebb negyedeire jellemzőek, akik így kötik be az áramot otthonaikba. Az áradások miatt közel tizenötezer lakást vágtak le az elektromos hálózatról.

Tavaly az ország déli része helyett annak keleti részén voltak villámarádások – akkor több mint 300 ember vesztette életét a szélsőséges időjárás következtében.